De Olympiske Lege i Paris 2024 nærmer sig med hastige skridt, en begivenhed, der vækker både spænding og debat – hør mere om det i Gudenåhuset d. 7. maj

26. april 2024
De Olympiske Lege i Paris 2024 nærmer sig med hastige skridt, en begivenhed, der vækker både spænding og debat – hør mere om det i Gudenåhuset d. 7. maj
OL i Paris i 2024

Jørn Hansen, som har skrevet flere bøger om de olympiske leges historie, gæster Gudenåhuset, Bjerringbro Bibliotek tirsdag den 7. maj kl. 19, hvor han vil trække en række historiske linjer frem mod legene i 2024

I 2024 er det 100 år siden, at de olympiske sommer-lege første gang fandt sted i Paris. Siden har legene ført en omtumlet tilværelse og ofte været udsat for hård kritik. Ikke desto mindre er de olympiske lege en af de få store historier fra det 19. århundrede, der har overlevet det 20. århundrede.

Legacy-begrebet
Legacy, som handler om arv og eftermæle, er blevet et centralt begreb i forbindelse med tildelingen af værtskaber for OL. Det er ikke altid gået op i en højere enhed. OL i autoritære lande har set stort på udgifter og miljøhensyn, hvor vinter-OL i Sotji i 2014 og i Beijing 2022 er nogle af de dårlige eksempler.

Sommer-OL i London var lidt af en solstrålehistorie på trods af kolossale udgifter til sikkerhed. Legene i Rio de Janeiro i 2016 manglede den folkelige opbakning, mens OL i Tokyo blev covid 19-ramt og måtte udsættes et år, samtidig med at udgifterne løb løbsk. I Paris vil man forsøge at holde udgifterne nede ved hjælp af genbrug af faciliteter, og man satser hårdt på at tage legacy-begrebet alvorligt.

OL-historie og sikkerhed
I foredraget i Gudenåhuset d. 7. maj vil Jørn Hansen trække en række historiske linjer frem mod legene i 2024, og fokusere på legenes politiske historie og den Internationale Olympiske Komités forsøg på justeringer. Jørn Hansen er professor emeritus i idrætshistorie ved Syddansk Universitet og beskæftiger sig med de samfundsmæssige og politiske aspekter ved OL.

Vi ved ikke på nuværende tidspunkt, hvordan legene vil løbe af stablen, men debatten om den kommende begivenhed er allerede godt i gang. Sikkerhed vil givetvis blive et af de helt store problemer i forbindelse med afholdelsen af legene i Paris – og vil blive et af de emner, der også tages op i foredraget.

Billetter til foredraget, som er arrangeret af Bjerringbro Folkeuniversitet og Bjerringbro Bibliotek koster 60 kr. (30 kr. for studerende) og købes på viborgbib.dk eller på et af bibliotekerne i Viborg Kommune. Det er tirsdag d. 7. maj kl. 19.00.