Kriminalforsorgen bygger nyt fængsel i Viborg Kommune

26. april 2024
Kriminalforsorgen bygger nyt fængsel i Viborg Kommune

Et nyt fængsel med 400 pladser og lige så mange ansatte skal placeres i Viborg Kommune. Nu begynder arbejdet med at finde en konkret placering.

Et nyt, lukket fængsel skal etableres i Viborg Kommune. Det er aftalepartierne bag aftalen om kriminalforsorgens flerårsaftale 2022- 2025 enige om.

Dermed har kriminalforsorgen og Viborg Kommune grønt lys til at gå i gang med at finde en egnet grund til fængslet, der skal have plads til 400 indsatte. Der sigtes indtil videre efter, at fængslet står færdigt i 2030.

– Det er utrolig glædeligt, at vi nu for alvor kan gå i gang med forberedelserne til at etablere et nyt fængsel i Viborg, og vi har været utrolig glade for det samarbejde, vi har haft med kommunen om det kommende fængsel. Kriminalforsorgen har hårdt brug for mere kapacitet for at komme tilbage i balance, ligesom vi har brug for flere fængselsbetjente. Den del kommer vi til at arbejde med sideløbende i og omkring Viborg Kommune, siger direktør for kriminalforsorgen, Ina Eliasen.

Kriminalforsorgen søger en grund med et areal på 35 hektar, og fængslet skal være centralt placeret i forhold til vigtig infrastruktur som eksempelvis motorvej eller hovedvej samt offentlig transport.

Ud over et nyt fængsel i Viborg arbejder kriminalforsorgen intensivt med at øge kapaciteten andre steder i landet. Derfor er der allerede iværksat mange initiativer, som får effekt over de kommende år. Af større, kommende initiativer kan følgende fremhæves:

  • 2024: 50 nye lukkede pladser i Ringe Fængsel
  • 2025: 200 nye lukkede pladser i Sdr. Omme Fængsel
  • 2029: 400 nye pladser i ny områdearrest i Slagelse


Sideløbende arbejdes der fortsat på at leje 300 fængselspladser i Kosovo, hvor der pt. afventes ratificering af traktaten i parlamentet i Kosovo. 

Derudover fremgår det af regeringsgrundlaget for SVM-regeringen, at der skal opføres nye fængsler i Danmark og på Færøerne.