Beskæftigelsesinitiativet Startblokken er kommet godt fra start i Viborg

29. maj 2024
Beskæftigelsesinitiativet Startblokken er kommet godt fra start i Viborg
Kristian Bondrup Jensen (til venstre på billedet) er en af de første unge, der deltager i det nye beskæftigelsesinitiativ, Startblokken, som gennem idrættens fællesskaber vil støtte unge til nye livsbaner. Foto: Viborg FF

Fire unge er lige nu i jobtræning hos Viborg FF gennem beskæftigelsesinitiativet Startblokken, hvor klubben har indgået partnerskab med Jobcenter Viborg og DIF. Hør fra en af de unge, hvordan det nye fællesskab og succesoplevelser med arbejdsopgaver har påvirket hans hverdag.

Efter en periode med stress, havde 28-årige Kristian Bondrup Jensen fra Viborg stået uden for arbejdsmarkedet i 2,5 år, inden han i marts 2024 var én af de første unge, der kom med i det nye beskæftigelsesinitiativ, Startblokken.

”Det giver mig noget at stå op til. Noget positivt i hverdagen. Følelsen af at der er en mening med det hele,” siger Kristian Bondrup Jensen.

Mandag, onsdag og fredag mødes han med Startblokkens brobygger, Drude Krarup, og de andre unge i forløbet hos Viborg FF. De har bl.a. lavet styrketræning sammen i A-truppes træningslokale. I denne uge skal de spille badminton, og i juni skal de være med tre onsdage hos Viborg Gymnastikforening. Derudover står Drude Krarup for undervisning om mentalt og fysisk helbred, værktøjer til at klare modgang og gode vaner til en hverdag med sunde fællesskaber. 

For en måned siden begyndte Kristian Bondrup Jensen også at få mindre arbejdsopgaver i klubben.

Jeg hjælper ham, der er stadion-koordinator, med at fylde op med sodavand og øl-fustager. Han er nede på jorden og til at snakke med. Det er en god opgave for mig, fordi jeg selv kan styre mit tempo. Drude tænkte, at det var et godt match, og det har hun jo egentlig ret i,” smiler Kristian Bondrup Jensen.

Positiv start for Startblokkens frontløbere
Startblokken er et nationalt initiativ, der er forankret i DIF, og som samarbejder tværgående med kommuner, det etablerede foreningsliv, fonde, de professionelle idrætsklubber og deres sponsor-netværk i erhvervslivet for at støtte Danmarks i alt 40.000 ledige 18-29-årige ind i fællesskabet på arbejdsmarkedet eller uddannelse.

De første otte unge begyndte i Startblokken i februar 2024 og løbende er der kommet flere unge med på holdet i Viborg.
Brobygger Drude Krarup har en baggrund som socialrådgiver og står for at støtte de unge til nye livsbaner gennem idrættens fællesskaber. Hun er glad for den positive start:

”Vi har lige nu fire unge, som er i gang med jobtræning, hvor de har arbejdsopgaver i Viborg FF. Derudover har vi faktisk også en ung, som allerede har sprunget de næste faser over og er kommet i beskæftigelse. Jeg synes, at vi har fået en rigtig god start. Vi er heldige med at være i et meget venligt og imødekommende miljø i VFF, hvor alle tager godt imod de unge, og allerede efter de første par måneder har vi set en positiv udvikling. Og det hele sker i en god samskabelsesproces med Viborg Kommunes jobcenter, som også fortjener ros i hele dette forløb,” siger Drude Krarup, Startblokkens brobygger i Viborg.

Fællesskab, træning og succesoplevelser
Startblokkens forløb er inddelt i fire faser, kaldet øvebaner. Kristian Bondrup Jensen er gået videre til øvebane 2, hvor der er fokus på at opbygge succesoplevelser med arbejdsopgaver i den professionelle idrætsklub.

Det, som jeg er blevet mest overrasket over, er, hvor godt sammenholdet er. Taget i betragtning af, at vi er helt forskellige mennesker og vidt forskellige aldre. Der er en god jargon. Det er plads til, at der kan blive pjattet, og plads til at blive taget seriøst,” fortæller Kristian Bondrup Jensen.

I fremtiden håber han at fortsætte i Startblokkens forløb og få flere arbejdsopgaver. Og her vil Startblokkens brobygger Drude Krarup kunne hjælpe med at åbne døre ind til praktik- og jobmuligheder i klubbens erhvervsnetværk.

”Mit humør er vokset,” siger Kristian Bondrup Jensen: ”Når man går hjemme, kan man godt blive lidt depressiv. Men den del føler jeg ikke længere. Og det er jo egentlig meget godt.”

I maj 2024 har i alt 13 unge været tilknyttet Startblokken i Viborg. 10 og otte unge er netop begyndt i Startblokken hos henholdsvis F.C. København og i Lyngby Boldklub. Ambitionen er at skallere beskæftigelsesinitiativet nationalt, fortæller DIF’s næstformand Frans Hammer:

”De unge fortjener at komme med i fællesskabet på arbejdsmarkedet eller en uddannelse. De 40.000 ledige 18-29-årige i Danmark udgør et kæmpe potentiale. Og her kan vi i DIF skabe vigtige nye samarbejder med kommuner, klubber, deres erhversvnetværk, fonde, foreningsliv og sociale aktører, hvor vi som civilsamfund er med til at støtte de unge til nye livsbaner. Vi er stolte over at være kommet så godt fra start med det første forløb i Viborg, og vi sender en stor tak til alle de mange mennesker, der støtter op om beskæftigelsesinitiativet.”

FAKTA OM STARTBLOKKEN
Det overordnede formål med ”Startblokken: Idræt Skaber Livsbaner” er at få unge i alderen 18-29 år, som ikke er i uddannelse eller beskæftigelse, ind på en livsbane, hvor de trives, får en uddannelse eller et job og bliver en integreret del af det danske samfund.

Startblokken er et nationalt initiativ, der er forankret i DIF, og som samarbejder tværgående med kommuner, idrætsklubber, fonde, erhvervsliv, eksisterende indsatser og flere aktører på området.

Startblokken blev lanceret i Viborg i februar 2024, og i maj 2024 kom også København og Lyngby-Taarbæk med, hvor de unge mødes i 3F Superliga-klubberne F.C. København og Lyngby Boldklub.

Forløbet for de unge i Startblokken benytter idrættens styrker til at skabe fællesskaber, hvor de unge motiveres og får selvværd, tro på egen evner, succesoplevelser, sociale kompetencer og større netværk. Startblokkens brobygger skaber øvebaner i trygge rammer for unge, der skal finde en vej livet.

Løbende evalueres Startblokkens lokale indsatser af konsulent- og videnshuset Enact:Lab i samarbejde med Syddansk Universitet for at dele viden på tværs af landet og stå sammen om at skabe et nationalt initiativ, der er meningsfyldt og bæredygtigt.

Læs mere på Startblokken.dk

FONDSSTØTTE
Startblokken er i øjeblikket støttet med 44,5 millioner kroner.

  • Grundfos Fonden – 25 millioner kroner.
  • Bikubenfonden via Sportucation – 10 millioner kroner.
  • Det Obelske Familiefond – 6 millioner kroner.
  • Spar Nord Fonden – 4,4 millioner kroner.