Biodiversitetsbænke pryder Viborg: En kampagne for et grønnere Europa

5. juni 2024
Biodiversitetsbænke pryder Viborg: En kampagne for et grønnere Europa
Biodiversitetsbænken, der bliver sat op i en række større byer

Europaparlamentsvalget nærmer sig, og Den Grønne Ungdomsbevægelse har sat gang i en landsdækkende kampagne for at fremme opmærksomheden på vigtigheden af grøn politik. I ni danske byer, herunder Viborg, er der i denne uge opstillet biodiversitetsbænke, der skal minde borgerne om, hvad vi står til at miste, hvis det grønne flertal i Europa-Parlamentet forsvinder efter valget den 9. juni.

Grønne bænke med et budskab

De opsigtsvækkende bænke, som forestiller store snegle og bier, er en påmindelse om de truede dyrearter, der er afhængige af EU’s biodiversitetspolitikker. De er placeret strategisk i centrale områder i Viborg, som på Sct. Mathias Gade, hvor de forhåbentlig vil tiltrække både opmærksomhed og refleksion fra forbipasserende.

Et vigtigt valg for fremtiden

Formålet med bænkeprojektet er at øge bevidstheden om Europaparlamentsvalget. Mange danskere mener, at EU ikke har betydning for deres hverdag, men det er faktisk vigtigt at stemme, da mange EU-politikker har direkte indflydelse på os alle.

Et grønt valg for hele Danmark

Kampagnen ønsker at signalere, at klimaaktivisme ikke kun er forbeholdt storbyerne. Viborg og de andre deltagende byer viser, at miljøansvar er et fælles anliggende. Bænkene er udstyret med QR-koder, som linker til en guide over kandidater, der har støttet grønne forslag i den seneste valgperiode. Dette gør det lettere for vælgerne at finde og støtte grønne kandidater.

En kritisk tid for grøn politik

Det understreges, at det er vigtigt at vælge grønne kandidater i år. Der er en stigende tendens til, at den ekstreme højrefløj vinder terræn i Europa, og selv få danske mandater kan gøre en stor forskel i lovgivningsprocesserne.

Besøg biodiversitetsbænkene

I Jylland kan biodiversitetsbænkene findes i Vennelystparken og Tangkrogen i Aarhus, på Sct. Mathias Gade i Viborg, på Rådhustorvet og Søndertorvet i Vejle, ved Slotssøen i Kolding og på Jyllandsgade i Fredericia. På Sjælland er de placeret på Dronning Louises bro og Islands Brygge i København, Torvet i Hillerød, i Strandparken (ved Stubmøllen) i Holbæk og i Folkeparken i Roskilde.

Den Grønne Ungdomsbevægelse håber, at kampagnen vil få flere til at stemme grønt og reflektere over, hvordan EU-politik påvirker deres hverdag. Så tag en tur forbi bænken i Viborg og bliv inspireret til at gøre en forskel ved valget den 9. juni.