Er din bil ferieklar?

17. juni 2024
Er din bil ferieklar?
Sidste sommer fik 7.500 danskere assistance til vejhjælp i udlandet via Rødt Kort i løbet af skolernes sommerferie. Foto: Unsplash

Sommeren er over os, og mange viborgensere planlægger kør-selv-ferier til både nære og fjerne destinationer. For at undgå, at bilproblemer ødelægger den tiltrængte ferie, er det vigtigt at forberede bilen grundigt inden afgang. SOS International deler deres bedste tips til, hvordan du kan gøre din bil ferieklar.

Undgå feriemareridt med et værkstedsbesøg

Ifølge SOS International, som står for Rødt Kort-ordningen, der hjælper danske bilejere med vejhjælp i udlandet, er det altafgørende at få bilen tjekket på værkstedet inden afrejse. “Et værkstedsbesøg er en god investering, for måske kører din bil fint i hverdagen, men når den bliver pakket med bagage og passagerer, og I kører lange stræk i varmen og måske ovenikøbet med køer undervejs, så bliver bilen altså belastet i en helt anden grad, end den er vant til,” siger Anette Bjørn Juncher, alarmcentralchef hos SOS International.

De vigtigste punkter at få tjekket

  1. Motor og kobling: Sikrer, at bilen kan klare de lange stræk.
  2. Bremser: Skal være i perfekt stand, især hvis turen går til bjergrige områder.
  3. Dæk og dæktryk: Korrekt dæktryk er vigtigt for både sikkerhed og brændstoføkonomi.

Undgå lange ventetider på værksteder i udlandet

Selvom Rødt Kort-ordningen sikrer, at du kan få hjælp i udlandet, er det værd at huske, at højsæsonen også betyder travlhed på værkstederne. Det kan resultere i længere ventetid på reparationer. Derfor er forebyggelse hjemmefra den bedste strategi.

Sommerens begivenheder i Europa

Tyskland er en populær destination for danske bilferier, men i år kan det blive ekstra udfordrende at køre gennem landet. Fra den 14. juni til 14. juli afholdes EM i fodbold i flere tyske byer, og UEFA advarer om tæt trafik i og omkring kampbyerne. Se en oversigt over kampe og byer hos UEFA: UEFA EURO 2024 Event Guide.

Senere på sommeren er der OL i Frankrig fra den 26. juli til 11. august. Konkurrencerne afholdes i flere byer, og det kan betyde tæt trafik. Find et overblik hos det franske nationale turistbureau: Frankrig OL 2024.

Første ferie med elbil?

Har du skiftet til elbil, og står den første kør-selv-ferie for døren? Så har SOS International et par tips til dig:

  • Tjek kølervæskeniveauet på højvoltsbatteriet.
  • Planlæg ruten efter opladningsmuligheder og sørg for at have forskellige lademuligheder via apps.
  • Tjek nødudløseren til ladekablet.

Anette Bjørn Juncher fra SOS International anbefaler desuden, at man aldrig kører helt tør for strøm: “Man gør klogt i at lade op, før bilen kører helt tør for strøm. Det kan være, at den planlagte ladestation er ude af drift, så man skal køre længere end planlagt.”

Miljømærker og lovpligtigt udstyr

Før du kører afsted, skal du også sørge for at have styr på miljømærker og lovpligtigt udstyr i de lande, du kører til eller igennem. Du kan finde en oversigt over krav til miljømærker hos FDM: FDM Miljømærker, og en oversigt over lovpligtigt udstyr her: FDM Lovpligtigt Udstyr.

Med disse tips i baghovedet er du godt på vej til en problemfri og afslappende bilferie. God tur fra Viborg!

/ritzau/