Kulturprinsen modtager 2 millioner kroner: Garanterer et godt børneliv med kunst og kultur!

20. juni 2024
Kulturprinsen modtager 2 millioner kroner: Garanterer et godt børneliv med kunst og kultur!
Børn laver kunst med jord og bare fødder i Kulturprinsens EU-projekt, Global Roots / Foto: Hester Blankestijn

En ny æra for børnekulturen i Viborg: Se hvordan Kulturprinsen løfter sløret for fremtiden

Det anerkendte udviklingscenter for børne- og ungekultur, Kulturprinsen, der er hjemmehørende i Viborg, har netop modtaget en generøs bevilling på over 2 millioner kroner fra Kulturministeriets Udlodningsmidler. Dette markerer andet år i træk, hvor centret har modtaget en betydelig støtte fra ministeriet, og styrker dermed deres fortsatte arbejde med at fremme børnekultur i Danmark.

Denne store bevilling er en del af en større fordeling af over 300 millioner kroner til det danske kulturliv, som et bredt flertal i Folketinget har meldt ud. Næstformand for Folketingets Kulturudvalg, Mogens Jensen, fremhæver Kulturprinsens vigtige rolle og fortæller i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet:

  • “Det er vigtigt for Socialdemokratiet at støtte kunst og kultur i hele landet. Samtidig er vi optagede af børn og unges adgang til kulturoplevelser. Derfor er jeg glad for, at vi nu prioriterer Kulturprinsens vigtige arbejde.”

Fokus på det gode børneliv

Bevillingen cementerer Kulturprinsens position som en synlig national drivkraft inden for det børnekulturelle område. Som en del af deres fremtidige strategi vil Kulturprinsen skifte navn til Institut for Børnekultur til efteråret.

Leder Camilla Høg er begejstret over anerkendelsen fra Kulturministeriet og udtaler:

  • “Kunst og kultur er en nøgle til det gode børneliv. Det ved vi fra vores forskning og projekter på Kulturprinsen. Med vores nye tildeling af midler kan vi fortsætte vores kamp for at sikre, at børn og unge får tilbudt deltagelse og udfoldelsesmuligheder i både dagtilbud, skole, SFO og klub. Det er vigtigt, at vi sætter ind allerede fra børnene er helt små, og at vi gør det ved at facilitere et ligeværdigt, tværfagligt samarbejde mellem kunstnere, lærere og pædagoger.”

Lokal stolthed og fremtidige muligheder

Mads Panny, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Viborg Kommune, deler også sin begejstring over de nye midler:

  • “Jeg er stolt over, at Christiansborg anerkender Kulturprinsens dedikerede arbejde med at skabe børnekultur på øverste hylde og samtidig højne vidensniveauet omkring børnekulturens betydning. Midlerne sikrer, at Kulturprinsen kan fortsætte det gode arbejde – i Viborg Kommune og nationalt.”

Han forklarer også, hvorfor Viborg Kommune har haft et langsigtet fokus på udvikling af børnekultur:

  • “Når børn møder kulturens verden, giver vi dem ikke bare store oplevelser. Vi styrker også deres kreative og sociale udvikling. Med vores satsning på børnekulturen er vi med til at give børn vigtige kompetencer med i rygsækken.”

Formand for Børne- og Ungdomsudvalget, Katrine Fusager Rohde, som også er vicebestyrelsesleder i Kulturprinsen, ser frem til de nye muligheder:

  • “På børne- og ungeområdet har vi fokus på at skabe en hverdag, hvor alle børn oplever at være en del af fællesskabet, og det bidrager de børnekulturelle tiltag i høj grad med.”

Partnerskaber og strategisk udvikling

Den seneste tildeling af udlodningsmidler har sat Kulturprinsen i en position, hvor det er muligt at fokusere på udviklingen af det strategiske grundlag. Med Viborg Kommune som udgangspunkt vil det kommende Institut for Børnekultur udbygge partnerskaber med kommuner over hele landet og understøtte det strategiske arbejde med børnekultur i lokale kontekster.

En stor milepæl for Institut for Børnekultur bliver Det Børnekulturelle Arbejdsrum, som afholdes i oktober med fokus på “kunst og kultur i dagtilbud”. Camilla Høg forklarer:

  • “Vi vil sikre, at børnekulturen ikke kun bliver ved de gode intentioner. Derfor samler vi beslutningstagere fra hele landet til et faciliteret arbejdsrum, hvor vi kan diskutere de svære spørgsmål og sammen starte de konkrete handlinger, der skal til for at samarbejdet på tværs af professioner og faglige niveauer bliver til vedvarende indsatser, der fremmer og styrker børnekulturen i Danmark – til gavn for alle børn.”

Fakta om Kulturprinsen

Kulturprinsen bidrager til at udbrede samarbejder på tværs af kulturformer mellem dagtilbud og skoler, professionelle kulturformidlere, kunstnere, kunst- og kulturaktører samt forsknings- og uddannelsesinstitutioner i hele Danmark og internationalt. Centret sikrer, at alle børn har lige muligheder for at deltage og udfolde sig i kunstens og kulturens inkluderende og fællesskabende rum.

Læs mere om Kulturprinsens projekter, samarbejdspartnere mv. på Kulturprinsen.dk.

/ritzau/