Sådan undgår du indbrud i sommerferien

4. juli 2024
Sådan undgår du indbrud i sommerferien

Indbrudstyvene var særdeles aktive sidste sommer, men der er meget, du kan gøre for at beskytte dit hjem, inden du tager på ferie.

Indbrudstyvene udnytter sommerferien

Sommeren 2023 blev en travl sæson for indbrudstyve i Midt- og Vestjylland. Politiets statistik viser en markant stigning i indbrudsanmeldelser i sommermånederne. Erik Hykkelbjerg fra Midt- og Vestjyllands Politi forklarer, at antallet af indbrud typisk kan svinge i bølger, og at sommeren 2023 var en periode med særligt mange indbrud.

Afdelingens tal viser en stigning fra cirka 700 anmeldelser i de andre kvartaler til hele 785 i 2. kvartal og 921 i 3. kvartal. Dette understreger, hvor vigtigt det er at tage de nødvendige foranstaltninger for at beskytte sit hjem. Selvom politiet er gode til at fange tyvene, kan de desværre ikke forhindre den ubehagelige oplevelse af, at ens hjem bliver invaderet.

Forstå indbrudstyvens frygt

En del af forebyggelsen handler om at forstå, hvad indbrudstyven frygter mest: at blive genkendt. Erik Hykkelbjerg påpeger, at noget så enkelt som et venligt “hej” til en fremmed i nabolaget kan få en potentiel tyv til at miste modet. Tyve vil helst ikke blive set eller genkendt, og derfor kan en opmærksom og venlig nabo være en stor afskrækkelse.

Praktiske råd til at forhindre indbrud

Der er flere konkrete ting, du kan gøre for at mindske risikoen for indbrud, når du er væk hjemmefra. Her er nogle af politiets bedste råd:

  1. Hils på dine naboer og fremmede: Et venligt smil og en hilsen kan være med til at skabe et trygt og årvågent nabolag.
  2. Brug lamper med bevægelsessensorer: Installer bevægelsessensorer ved din indgang og omkring huset. Lys, der tænder automatisk, kan skræmme tyven væk.
  3. Få huset til at se beboet ud: Brug tænd-og-sluk-ure til lys og radio. Dette giver indtryk af, at nogen er hjemme, selvom huset er tomt.
  4. Klip hækken: Sørg for, at tyven ikke kan gemme sig i din have ved at holde hækken lav.
  5. Lås og skjul værdier: Lås altid døre og vinduer. Sørg for, at værdifulde genstande ikke er synlige udefra.
  6. Hjælp din nabo: Hold øje med hinandens boliger. Parkér din bil i naboens indkørsel og tøm deres postkasse, hvis de er bortrejst.
  7. Lås redskabsskuret: Sørg for, at der ikke ligger redskaber fremme, som en tyv kan bruge til at bryde ind.
  8. Brug Nabohjælp: Meld dig og dine naboer til Nabohjælp. Det tager kun fem minutter og kan forebygge op til hvert fjerde indbrud.
  9. Vær opmærksom og reagér: Ser du mistænkelige personer eller biler i området, så ring til politiet på 114.

Ved at følge disse råd kan du gøre det markant sværere for indbrudstyvene og dermed få en mere afslappet ferie uden bekymringer om indbrud i dit hjem.