8 ud af 10 børn og unge med brug for hjælp i psykiatrien blev ikke udredt inden for de lovbestemte 30 dage i andet kvartal af i år. Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen. I første halvdel af 2024 er 4.700 børn og unge med andre ord ikke blevet udredt til tiden. Det svarer til mere end 220 hele folkeskoleklasser.
Udviklingen har været grel i flere år, og i årets første kvartal lød antallet af forløb, hvor udredningsretten ikke blev overholdt, på 69 procent, altså knap 7 ud af 10 børn. Siden er udviklingen kun blevet værre, og nu viser de seneste tal, at 81 procent af de børn og unge, der er henvist til udredning for deres psykiske vanskeligheder, ventede for længe. Og det er gennemsnittet på landsplan. I to regioner er tallene endnu højere, nemlig 88 procent i Region Hovedstaden og 89 procent i Region Midtjylland.
Vil sikre rettidig behandling til børn og unge
”Det er 4.700 børn og unges liv, der er sat på pause. Risikoen for, at deres situation bliver mere alvorlig i ventetiden, er stor. Hvor er regeringen?”, spørger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold.
Hvis regeringen vil hjælpe her og nu, så skal man udnytte den kapacitet, der er i det private, langt bedre, mener hun.
”Psykiatrifonden har tidligere præsenteret sundhedsminister Sophie Løhde, V, for en plan for, hvordan man kan sikre rettidig behandling af børn og ung. I lyset af den dårlige udvikling håber jeg, at hun vil tage et ekstra kig på den”, siger Marianne Skjold.
Planen kan læses her: Redningsplan for børne- og ungdomspsykiatrien
Og at der er brug for handling nu, viser de nye tal tydeligt: Når børn og unge i psykiatrien ikke bliver udredt til tiden, skyldes det i 90% af tilfældene manglende kapacitet.