Nyheder

H.C.C. Mortensen og ringmærkningens fødsel i Viborg

Ringmærkning af fugle, en metode der blev opfundet tilbage i 1899, har sine rødder i Viborg takket være overlærer Hans Christian Cornelius Mortensen. Denne bemærkelsesværdige metode har nu eksisteret i 125 år og fortsætter med at formidle uvurderlig indsigt om fugletræk over hele kloden.

H.C.C. Mortensen og ringmærkningens fødsel i Viborg
Der er over 200 frivillige ringmærkere fordelt over hele landet og i alle aldre. Foto: Emma Elleby, Statens Naturhistoriske Museum
11. november 2024
Af Benedikte Jensen

Hans Christian Cornelius Mortensen, der arbejdede ved Viborg Katedralskole, startede projektet med at mærke fugle med små aluminiumringe, hvilket manifesterede sig som en banebrydende metode til at studere fuglenes rejser. Ved at spore rejseruter og vinteropholdssteder skabte Mortensen et værktøj, der nu er grundlaget for fugleforskning verden over. Denne metode har gjort det muligt for forskere at få en dyb forståelse af trækfugles adfærdsmønstre, hvoraf nogle migrerer over 10.000 km.

Lokale frivilliges engagement

Mange lokale frivillige i regionen har spillet en betydelig rolle i ringmærkningsprocessen. Over 200 frivillige deltager nu i at indsamle data, som hjælper med at overvåge og beskytte fuglearterne. For eksempel bidrager ringmærkning til overvågning af fuglebestande og forståelse af sygdomsspredning blandt fuglearter. Viborgs engagement viser, at selv et lokalområde kan have en global indflydelse på biodiversitetsforskning.

Fokus på haven i december

Læs også: Fokus på haven i december

Fremtiden for ringmærkning

Teknologiens udvikling har ikke gjort ringmærkning forældet, men snarere styrket dens værdi. Moderne værktøjer som GPS-trackere og lysloggere bruges ofte sammen med traditionelle ringe for at forbedre forskernes forståelse af fugles migrationer og adfærd. Dette dobbelte fokus bevarer den historiske værdi af ringmærkning samtidig med at fremme ny indsigt.

I dag fortsætter samarbejdet mellem Statens Naturhistoriske Museum og Miljøstyrelsen, hvilket sikrer, at ringmærkningsprojektet kan fortsætte sin missionskritiske forskningsindsats. Med en vedvarende stigning i viden, viser Viborgs grundlægning af denne metode sig at være en vital del af den moderne forskningsverden og en bevarelse af biodiversitetens historie.

Udvalgsformænd sender bekymringsbrev til forældre

Læs også: Udvalgsformænd sender bekymringsbrev til forældre