Erhverv
Dyrevelfærdsaftale har nået en markant milepæl
Søndag den 9. februar markerer en vigtig milepæl for dyrevelfærden i Danmark.
Det er nu et år siden, at regeringen og et bredt flertal i Folketinget indgik Danmarks første egentlige dyrevelfærdsaftale, og allerede nu er en tredjedel af aftalens initiativer blevet implementeret. Frem mod 2025 forventes op mod halvdelen af initiativerne at være ført ud i livet.
Betydelige fremskridt på et år
Aftalen, der består af 31 konkrete tiltag, har til formål at forbedre dyrevelfærden for både produktionsdyr, kæledyr og fisk. Blandt de implementerede tiltag er en styrkelse af Det Statslige Dyrevelfærdsmærke, øget og mere målrettet kontrol i staldene samt en forøget bevilling til Dyrenes Vagtcentral.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) ser positivt på udviklingen:
“Jeg er stolt over og glad for, at vi nu kan fejre 1-års fødselsdagen for dyrevelfærdsaftalen og ovenikøbet være næsten en tredjedel i mål med implementeringen. Vi har nu bl.a. øget og målrettet dyrevelfærdskontrol med grise og kvæg og sikret flere løsdriftsstalde samt en udfasning af bindestalde for kødkvæg. Men arbejdet er langt fra forbi. For vi har fra forskellige sider de senere år set nogle udfordringer med dyrevelfærden. Derfor har det været meget vigtigt for mig, at vi ikke bare fik lavet en bred aftale, men nu også har fået en række af initiativerne ført ud i virkeligheden.”
Fremtidige initiativer på vej
Inden for det næste halve år forventes yderligere tiltag at blive implementeret, specielt med fokus på grises velfærd. Disse inkluderer krav om overbrusning for at sikre nedkøling i varme perioder, bedøvelse før kastration samt mere bevægelsesfrihed for soer i farestalde. Derudover er der udsigt til forbedringer for kæledyr i løbet af 2025, hvor et forbud mod ekstrem avl af hunde træder i kraft.
Overblik over de implementerede initiativer:
- Styrkelse af Det Statslige Dyrevelfærdsmærke.
- Øget bevilling til Dyrenes Vagtcentral.
- Bedre afrapportering af Dyrevelfærdsrapporten.
- Øget og målrettet dyrevelfærdskontrol med grise og kvæg.
- Bedre opgørelsesmetode for antibiotikaforbrug i produktionsdyr.
- Flere løsdriftsstalde og udfasning af bindestalde for kødkvæg.
- Længerevarende smertedækning ved afhorning af kalve.
- Markedsføringsindsats for langsommere voksende kyllinger.
- Støtte til schweisshundeførerne.
- Styrket kontrol med fodring af mink.
Et skridt i den rigtige retning
Dyrevelfærdsaftalen er et stort skridt for dyrenes rettigheder i Danmark, men arbejdet er langt fra afsluttet. Med flere initiativer på vej og en klar politisk vilje til at styrke dyrevelfærden yderligere, er der grund til optimisme blandt dyrevenner og landmænd.
Kilde: Ritzau