Forbruger

Hvalpefabrikker og ulovlig hundehandel: Hvordan vi kan stoppe den kyniske praksis

I Danmark fortsætter problemet med hvalpefabrikker, hvor hunde bliver mishandlet og udnyttet i profitmotiv. Dyrenes Beskyttelse advarer om den ulovlige handel med hunde og opfordrer kommende hundeejere til at være særligt opmærksomme på, hvad de køber. Bag mange af disse forfærdelige forhold står kyniske bagmænd, som kun ser penge og ikke dyrevelfærd.

Hvalpefabrikker og ulovlig hundehandel: Hvordan vi kan stoppe den kyniske praksis
Foto: Canva
Af Rikke Lund 13. februar 2025

En uacceptabel praksis

Hundehvalpe opdrættes under elendige forhold, hvor de ofte lever i deres egen afføring og urin. De bliver tvunget til at opholde sig i små bure uden adgang til varme eller ordentlige livsbetingelser. Dyrenes Beskyttelse har set en stigning i anmeldelser om mistænkelige salgsannoncer og hvalpe, der viser tegn på alvorlige sygdomme efter køb.

“De tænker på profit fremfor dyrevelfærd, og deres mål er at avle så mange hvalpe som muligt med så få udgifter som muligt,” siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

I 2024 modtog Dyrenes Beskyttelse 170 henvendelser om syge hvalpe eller mistænkelige salgsannoncer. Organisationens internater er ofte fyldt med hunde, der er blevet reddet fra disse ulovlige forhold.

Hundefabrik 2
Foto: Canva
Så er pollensæsonen for elm i gang: Få styr på allergien

Læs også: Så er pollensæsonen for elm i gang: Få styr på allergien

Hvordan kan du som køber undgå at støtte hvalpefabrikker?

Det er vigtigt, at kommende hundeejere er opmærksomme på, hvordan de køber deres nye ven. Jens Jokumsen fra Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at man altid ser hvalpen sammen med sin mor og undgår at købe en hund, hvis dens omgivelser virker mistænkelige. Det er også vigtigt at stille spørgsmål om eventuelle arvelige lidelser og sikre sig, at hvalpen er sund og rask.

“En ansvarlig sælger vil altid stille krav til en køber for at sikre, at hvalpen kommer ud til et hjem, der kender dens behov. Du bør derfor aldrig købe hvalpen ved første besøg. Hvis opdrætteren er meget ivrig og insisterer på at sælge med det samme, skal du ikke købe hvalpen,” understreger han.

Lovkrav ved køb af hvalp

Der er flere lovkrav, som skal overholdes ved salg af hvalpe. Hvalpen skal være minimum otte uger gammel, være vaccineret og have fået et sundhedstjek af en dyrlæge. Hvis disse krav ikke er opfyldt, bør du som køber være på vagt.

“Vi har alle et ansvar for at stoppe den ulovlige handel af hunde, og oplever man noget mistænkeligt, er det vigtigt at reagere på det,” påpeger Jens Jokumsen. Man kan kontakte Dyrenes Beskyttelse eller politiet.

Behov for politiets opmærksomhed

Dyrenes Beskyttelse understreger også behovet for specialiserede politifolk, der kan efterforske sager om hvalpefabrikker og dyremishandling. I 2024 stod det klart, at regeringen ville nedlægge de regionale dyrevelfærdsenheder, men efter pres fra Dyrenes Beskyttelse blev denne beslutning trukket tilbage.

Hvad kan vi gøre?

Som borgere har vi alle et ansvar for at hjælpe med at stoppe den ulovlige handel med hunde. Hvis du er vidne til mistænkelige forhold, er det vigtigt at reagere hurtigt. Dyrenes Beskyttelses vagtcentral kan kontaktes anonymt, og politiet bør involveres ved mistanke om ulovlig handel.

Flere kvindelige forfattere på vej: Ny litteraturkanon skal afspejle mangfoldighed

Læs også: Flere kvindelige forfattere på vej: Ny litteraturkanon skal afspejle mangfoldighed

Hurtig diagnose af hudkræft: Hvordan Dermloop-app’en reducerer ventetider

Læs også: Hurtig diagnose af hudkræft: Hvordan Dermloop-app’en reducerer ventetider