Forbruger

Den kongelige pruttepude: Buksevandsstolen afslører ny hofkultur

En ny opdagelse afslører en ukendt historie om en stol, der rummer både humor og mystik. Buksevandsstolen, en helt særlig møbelgenstand fra 1600-tallet, gemmer på hemmeligheder, som er blevet afsløret gennem ny forskning. Denne stol, der tilsyneladende har været en del af Christian 5.s hof, er en af de mest specielle møbler i dansk historie. Fra den 18. februar 2025 kan man på Rosenborg Slot få et indblik i dens historie i en ny udstilling.

Den kongelige pruttepude: Buksevandsstolen afslører ny hofkultur
Foto: Kongernes Samling / Henning Brandt
Af Rikke Lund 17. februar 2025

En stol med skjulte mekanismer

Buksevandsstolen, som kan ses på Rosenborg Slot, ser ved første øjekast ud som en almindelig gammel stol, men den gemmer på flere opfindsomme funktioner. Under sin tilsyneladende enkle fremtoning gemmer stolen både fangarme i armlænene, en blæsebælg i sædet, der frembringer pruttelyde, når man sætter sig, og en vandbeholder i ryggen, der giver den siddende person “buksevand”. Denne lidt usædvanlige funktion blev afsløret af to Ph.d.-studerende fra Københavns Universitet, der har forsket i stolens oprindelse og brug ved det danske hof.

Buksevandsstolen
Foto: Kongernes Samling
Så er pollensæsonen for elm i gang: Få styr på allergien

Læs også: Så er pollensæsonen for elm i gang: Få styr på allergien

Et kongeligt drilleri ved Christian 5.s hof

Christian 5., der var enevældig konge, iscenesatte sit hof med strenge regler for opførsel, men i perioder satte man humor og fornøjelse i centrum. Det er netop i denne sammenhæng, at buksevandsstolen kunne have fundet sin plads. Ifølge forskerne bag opdagelsen, Casper Thorhauge Briggs-Mønsted og Louise Kjærgaard Depner, kunne stolen have været en del af de humoristiske og til tider drilagtige aktiviteter, der fandt sted ved hoffet. Især ved særlige lejligheder som fastelavn og kongelige jagter kunne denne stol have været en del af det drilske netværk af underholdning.

”Stolens udformning og dens vej ind i det kongelige kunstkammer i 1700-tallet tyder på, at den stammer fra Christian 5.s hof. Selvom der har været meget få kilder til rådighed, så har vi fundet ud af, at dens betræk var så slidt, at det skulle skiftes i 1752, da den kom ind i Kongens Kunstkammer, hvilket fortæller os, at den nok har været flittigt brugt. Kilderne fortæller desværre ikke noget om, hvem der er blevet udsat for stolens mekanik, og i hvilken kontekst det er sket. Vi fandt også en anden fantastisk kilde fra 1775, der beskriver den som en ’en Lehne-Stol, som knirker, naar man setter sig derudi, ligesom man lod en Vind gaae’. Stolens lydmekanisme er altså blevet opfattet som en slags pruttepude i samtiden,” forklarer Louise Kjærgaard Depner.

En usædvanlig mekanisk stol

Buksevandsstolen er ikke den eneste af sin slags i Europa, men dens avancerede mekanik gør den unik. Forskningen har afsløret, at stolen ikke bare har en fangmekanisme og en vandtank, men også en lydmekanisme. Dette gør den til en af de mest komplekse møbler fra 1600-tallet. I deres forskning har de to forskere også fundet andre mekaniske stole fra denne periode, men ingen har den samme kombination af funktioner som buksevandsstolen på Rosenborg Slot.

Buksevandsstol Henning Brandt 006
Foto: Henning Brandt

Udstillingen på Rosenborg Slot

Fra 18. februar 2025 kan besøgende på Rosenborg Slot få et indblik i buksevandsstolens fascinerende historie. Udstillingen, ”Buksevandsstolen – kongeligt drilleri”, giver mulighed for at se stolen på nært hold og høre, hvordan den formentlig har lydt, når den har været i brug. Udstillingen er baseret på den forskning, som Casper Thorhauge Briggs-Mønsted og Louise Kjærgaard Depner har udført og som har vundet anerkendelse ved at modtage The Society for Court Studies’ årlige essaypris.

Denne historiske stol giver et humoristisk indblik i livet ved hoffet under Christian 5., og den sjove mekanisme gør den til en af de mest bemærkelsesværdige møbler fra det danske monarki.

Flere kvindelige forfattere på vej: Ny litteraturkanon skal afspejle mangfoldighed

Læs også: Flere kvindelige forfattere på vej: Ny litteraturkanon skal afspejle mangfoldighed

Hurtig diagnose af hudkræft: Hvordan Dermloop-app’en reducerer ventetider

Læs også: Hurtig diagnose af hudkræft: Hvordan Dermloop-app’en reducerer ventetider