Nyheder

Hver tredje medarbejder på plejehjem har et hårdt psykisk arbejdsmiljø

Ny analyse viser, at 300.000 danske lønmodtagere oplever stress, vold, trusler eller mobning på arbejdet – værst ser det ud for ansatte på plejehjem.

Hver tredje medarbejder på plejehjem har et hårdt psykisk arbejdsmiljø
Foto: Canva
Af Dinny Eriksen 18. februar 2025

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) afslører, at mere end hver sjette danske lønmodtager arbejder under et hårdt psykisk arbejdsmiljø. Særligt inden for plejesektoren er belastningen markant – her oplever hele 33,5 procent af medarbejderne et psykisk presset arbejdsmiljø, hvilket svarer til omkring 15.000 ansatte.

En presset sektor med store udfordringer

Analysen viser, at plejepersonale på plejehjem ofte udsættes for vold, trusler og mobning, samtidig med at stressniveauet er højt. Ifølge Kristoffer Lind Glavind, senioranalytiker i AE, er det ikke overraskende:

”Mange danske lønmodtagere har et hårdt psykisk arbejdsmiljø, men det gælder især på plejehjem, hvor hver tredje medarbejder er udsat for vold, trusler, mobning eller stress,” siger han.

Samtidig understreger han, at det er en tendens, der ses bredt i velfærdsfagene, hvor tæt borgerkontakt ofte betyder større risiko for psykiske belastninger.

Sol, skyer og forårsvarme: Torsdagens vejrudsigt

Læs også: Sol, skyer og forårsvarme: Torsdagens vejrudsigt

En negativ spiral truer omsorgen

De hårde arbejdsforhold i plejesektoren kan forværre de allerede eksisterende rekrutteringsproblemer.

”Der er i forvejen store udfordringer med at tiltrække medarbejdere til plejesektoren, og det vil kun blive sværere i takt med, at befolkningen bliver ældre. Det kan skabe en negativ spiral, hvor arbejdspresset stiger, medarbejderne får et endnu hårdere arbejdsmiljø, og det går ud over omsorgen for de ældre,” siger Kristoffer Lind Glavind.

Store forskelle mellem brancher

Mens 33,5 procent af medarbejderne på plejehjem har et hårdt psykisk arbejdsmiljø, er tallet 29,5 procent inden for sociale institutioner og 24,5 procent i hotel- og restaurationsbranchen. Derimod er niveauet lavere i industrier som medicinalindustrien (8,9 procent) og bygge- og anlægsbranchen (10,9 procent).

Der er også forskel på, hvem der rammes hårdest. Kvinder oplever generelt et dårligere psykisk arbejdsmiljø end mænd – 20,3 procent af kvindelige lønmodtagere er belastede, mens tallet for mænd er 14,8 procent. Desuden er personer med en mellemlang videregående uddannelse (21,6 procent) og ufaglærte (18,4 procent) mest udsatte.

Et politisk og ledelsesmæssigt ansvar

Analysen viser, at psykisk arbejdsmiljø i høj grad er et spørgsmål om ledelse og politisk prioritering.

”Psykisk arbejdsmiljø er i høj grad et ledelsesansvar, og det gælder både på Christiansborg, i kommunalbestyrelserne og i ledelsen på det enkelte plejehjem. Der bør styrkes en indsats for at forbedre forholdene,” understreger Kristoffer Lind Glavind.

Med det stigende behov for plejepersonale i takt med en ældre befolkning bliver det afgørende at finde langsigtede løsninger, der kan forbedre arbejdsmiljøet og sikre bedre trivsel for de ansatte.

FAKTA: Hvem har det hårdeste psykiske arbejdsmiljø?

  • Plejehjem: 33,5 procent
  • Sociale institutioner: 29,5 procent
  • Hoteller og restauranter: 24,5 procent
  • Undervisning: 21,6 procent
  • Sundhedsvæsen: 19,6 procent
  • Gennemsnit på tværs af brancher: 17,4 procent
  • Bygge og anlæg: 10,9 procent
  • Medicinalindustri: 8,9 procent
  • Reklame og erhvervsservice: 3,9 procent

Analysen viser, at der er brug for en indsats, så arbejdsforholdene forbedres – både for de ansattes skyld og for at sikre en bedre omsorg for de borgere, der har behov for pleje.

Forårssol over byen: En dag med lys og mild luft

Læs også: Forårssol over byen: En dag med lys og mild luft

Hul i beredskabet: Danskerne frygter for boliger og infrastruktur

Læs også: Hul i beredskabet: Danskerne frygter for boliger og infrastruktur