Forbruger
Danskernes økonomiske bekymringer: Prisstigninger og kvalitet på dagsordenen
En ny undersøgelse fra YouGov afslører, at mens danskerne er mere bekymrede for prisstigninger, forbliver deres indkøbsvaner på nogle områder stabile. Selvom mange er opmærksomme på stigende priser, vælger de stadig at prioritere kvalitet over lavere priser.
Danskerne er mere bekymrede for prisstigninger
En undersøgelse udført af YouGov afslører, at 79 procent af danskerne er bekymrede for prisstigninger på dagligvarer. 37 procent af de adspurgte mener, at dette vil få indkøbsvanerne til at ændre sig. Ifølge Elin Scotford, analytiker hos YouGov, er denne bekymring højere end tidligere målinger, dog stadig ikke på niveauet fra foråret 2022, hvor den økonomiske usikkerhed var på sit højeste grundet invasionen af Ukraine og den resulterende økonomiske uro.
Mindre fokus på tilbud – mere fokus på kvalitet
Selvom bekymringen for stigende priser er tydelig, ser vi ikke de store ændringer i danskernes forbrugsmønstre. Faktisk viser undersøgelsen, at 32 procent af danskerne prioriterer kvalitet over pris, hvilket er en stigning fra 25 procent i foråret 2023. Samtidig er antallet af danskere, der er opmærksomme på tilbud, faldet fra 81 procent til 78 procent.
Økonomisk optimisme i Danmark
Ifølge Ann Lehman Erichsen, forbrugerøkonom hos Sydbank, kan denne modstridende holdning til økonomien forklares ved, at danskerne har mere købekraft på grund af lønstigninger og lavere renter.
“Handelsbarrierer, faldende aktiemarkeder og international økonomisk uro påvirker vores forventninger til fremtiden og skaber bekymring for de konsekvenser, det har for verdensøkonomien. Samtidig har flere danskere fået mere købekraft, blandt andet på grund af lønstigninger og faldende renter. Mange oplever faktisk, at deres realløn er bedre, end den har været de seneste år,” forklarer Erichsen.
Undersøgelsen i tal
Undersøgelsen fra YouGov, der har til formål at analysere forbrugeradfærd i Danmark og resten af Europa, har indsamlet data fra 15.000 mennesker, hvoraf 750 deltagerne er fra Danmark. Den er en del af YouGovs årlige “Behaviour Change”-rapport, som giver indsigt i, hvordan danskernes indkøbsvaner udvikler sig over tid.