Forbruger

Kan kunstig intelligens hjælpe os med at forebygge slagtilfælde?

Stroke rammer en ud af fem danskere i løbet af livet, og det er en af de hyppigste årsager til både handicap og dødsfald i Danmark. Men nu bliver der satset på ny teknologi til at forebygge sygdommen. Et nyt forskningsprojekt fra Aalborg Universitet, som samarbejder med både erhvervslivet og frivillige organisationer, vil undersøge, hvordan kunstig intelligens (AI) kan bruges til at identificere de personer, der er mest udsatte for at få et stroke, og dermed forbedre forebyggelsen.

Kan kunstig intelligens hjælpe os med at forebygge slagtilfælde?
Foto: Adobe
Af Rikke Lund 24. februar 2025

Et innovativt skridt mod bedre forebyggelse

Hvert år bliver omkring 12.000 danskere ramt af stroke, også kaldet et slagtilfælde, der kan være både dødelig og give livslange skader. Mange af disse tilfælde kunne dog være forebygget, hvis risikoen var blevet opdaget tidligt. Et af de største problemer er, at op mod 300.000 danskere lever med forhøjet blodtryk uden at vide det. Forhøjet blodtryk er en af de mest markante risikofaktorer for stroke, og det er derfor et centralt fokus i det nye forskningsprojekt.

Professor Søren Paaske Johnsen fra Aalborg Universitet understreger, at der er et stort potentiale i at finde de personer, der lider af forhøjet blodtryk, og iværksætte behandling i tide. Det vil kunne redde liv og mindske risikoen for stroke.

Så er pollensæsonen for elm i gang: Få styr på allergien

Læs også: Så er pollensæsonen for elm i gang: Få styr på allergien

Ny teknologi skal gøre blodtryksmåling mere tilgængelig

Projektet undersøger også nye teknologier, såsom brugen af mobiltelefoner og private devices, til at måle blodtrykket. Hvis disse teknologier viser sig at være pålidelige, kan de revolutionere, hvordan vi monitorerer vores helbred. Louise Juhl, der leder ph.d.-projektet, forklarer, at det at kunne måle blodtrykket hjemme gør det muligt at gøre forebyggelsen langt mere tilgængelig for alle.

“Vi har alle sammen en mobiltelefon, og kan man bruge den til at monitorere sit blodtryk derhjemme, så får vi helt andre muligheder for det forebyggende arbejde,” siger Louise Juhl.

Et personligt engagement i kampen mod stroke

Louise Juhl har et stærkt personligt engagement i projektet. Efter selv at have været igennem en svær periode som følge af en tumor, har hun et særligt fokus på at forbedre livskvaliteten for dem, der er ramt af hjernesygdomme. Hendes erfaringer har givet hende et stærkt ønske om at udvikle en løsning, der kan hjælpe mange mennesker, før det er for sent.

“Jeg tror på, at kunstig intelligens kan være den faktor, der for alvor kommer til at gøre en forskel i det forebyggende arbejde – og ultimativt håber jeg jo på, at vi med det her projekt kommer til at redde nogle menneskeliv. Jeg har selv været igennem et forløb med en tumor i hjernen og har i dag forskellige følgevirkninger, så det giver næsten sig selv, at det her betyder rigtig meget for mig,” forklarer hun.

Et samarbejde, der kan redde liv

Projektet foregår i tæt samarbejde med IT-virksomheden Netcompany, der udvikler et digitalt kort, der skal vise, hvor i Danmark de personer med høj risiko for at få stroke bor. Denne teknologi skal hjælpe med at målrette den forebyggende indsats og sikre, at de personer, der har størst risiko, får den nødvendige opmærksomhed.

Thomas Koefoed fra Netcompany påpeger, at projektet har et stort potentiale for at forbedre samfundet som helhed ved at bruge kunstig intelligens til at identificere risikogruper.

“Vi ser store samfundsmæssige potentialer i projektet,” siger han.

Hjernesagen og Netcompany 2
Hjernesagen og Netcompany (Foto: Via Ritzau)

Perspektiverne i forebyggelse

Også TrygFonden og Salling Fondene er med til at støtte projektet, da de ser et stort potentiale i at bruge kunstig intelligens til at forebygge nye stroketilfælde og forbedre livskvaliteten for dem, der allerede er ramt af stroke.

Phd AI Tech 2
Phd AI Tech (Foto: Via Ritzau)

Hvad er et stroke?

Et stroke, også kaldet et slagtilfælde, sker, når blodtilførslen til hjernen afbrydes. Dette kan ske enten som følge af en blodprop eller en blødning. Forhøjet blodtryk er den hyppigste årsag til stroke, og det er vigtigt at få kontrol over blodtrykket for at mindske risikoen for at blive ramt. Stroke kan have alvorlige konsekvenser, som ofte inkluderer langvarige handicap og i værste fald døden. En tidlig indsats, hvor man blandt andet måler blodtrykket regelmæssigt, er en effektiv måde at forebygge sygdommen på.

Flere kvindelige forfattere på vej: Ny litteraturkanon skal afspejle mangfoldighed

Læs også: Flere kvindelige forfattere på vej: Ny litteraturkanon skal afspejle mangfoldighed

Hurtig diagnose af hudkræft: Hvordan Dermloop-app’en reducerer ventetider

Læs også: Hurtig diagnose af hudkræft: Hvordan Dermloop-app’en reducerer ventetider