Familie

Ændring af momsen kan redde 170.000 liv i europa hvert år: Sådan kan vi mindske dødsfald og klimaaftryk

Et nyt studie afslører, hvordan ændringer i momsstrukturen på fødevarer kan føre til færre dødsfald, mindre klimabelastning og økonomiske gevinster i Europa.

Ændring af momsen kan redde 170.000 liv i europa hvert år: Sådan kan vi mindske dødsfald og klimaaftryk
Foto: Adobe
Af Rikke Lund 26. februar 2025

Hvordan ændret moms kan redde liv

Ifølge et nyt studie, der blandt andet har involveret forskere fra Københavns Universitet, vil en justering af momsen på fødevarer kunne redde mange liv i Europa hvert år. Øger man momsen på kød og mejerivarer samtidig med, at man fjerner den på frugt og grønt, vil det ikke kun spare op mod 170.000 menneskeliv årligt, men også reducere klimaaftrykket markant. Dette sker ved, at forbrugerne ændrer deres kostvaner, og efterspørgslen på de sundere madvarer stiger. Der er tale om en simpel, men effektiv politisk løsning, som kan have store samfundsmæssige gevinster.

Risiko for hudkræft: Så unge er danskerne, når de tager sol første gang

Læs også: Risiko for hudkræft: Så unge er danskerne, når de tager sol første gang

Store sundhedsfordele og lavere sundhedsomkostninger

En af de mest markante effekter vil være færre dødsfald fra hjertesygdomme, kræft og type 2-diabetes. Samtidig vil de europæiske lande opleve et fald i sundhedsomkostningerne på hele 26 milliarder USD om året. Ifølge professor Jørgen Dejgård Jensen, medforfatter på studiet, vil det ændrede forbrugsmønster føre til en sundere befolkning med færre livsstilssygdomme. På samme tid vil klimaaftrykket fra fødevaresektoren falde med 5-6% – et resultat af et reduceret forbrug af kød og mejeriprodukter.

Forskelle mellem landene

Selv om ændringerne vil have store positive effekter, vil effekten variere mellem de europæiske lande. Nogle lande vil opleve større prisændringer på kød og mejerivarer, mens andre vil se lavere priser på frugt og grønt. Storbritannien, Belgien og Polen vil for eksempel se de største prisstigninger på kød, mens Danmark og Estland vil opleve den største nedgang i priserne på grøntsager.

Handle groent1
Foto: Adobe

En økonomisk gevinst for landene

De økonomiske gevinster af de ændrede momsforhold vil også være mærkbare. For mange lande vil der være et samlet merprovenu på 83 milliarder USD, som svarer til omkring 600 milliarder DKK. Men der vil også være variationer – for eksempel vil Danmark opleve et nettotab af momsprovenu. Samtidig vil de fleste forbrugere kun opleve en minimal ekstraregning, og i nogle lande vil omkostningerne faktisk falde.

Hvad ændringerne betyder for sundhed, klima og økonomi

Studiets resultater viser, at en ændring af moms på fødevarer kan have store positive effekter på både folkesundhed, klima og økonomi. Ved at reducere forbruget af kød og mejerivarer og samtidig fremme forbruget af grøntsager og frugt, vil det ikke kun redde liv, men også reducere de sundheds- og klimaomkostninger, som følger med nuværende forbrugsmønstre. Denne enkle politiske ændring kunne potentielt hjælpe Europa med at tage store skridt mod både et sundere og grønnere fremtid.

Hver fjerde familie undgår at reparere børnetøjet, når det går i stykker

Læs også: Hver fjerde familie undgår at reparere børnetøjet, når det går i stykker

Forbud mod PFAS i tøj og sko til juli: Hvad betyder det for forbrugerne?

Læs også: Forbud mod PFAS i tøj og sko til juli: Hvad betyder det for forbrugerne?