Familie
Unge vægter fællesskab frem for karriereambitioner viser ny undersøgelse
En ny undersøgelse fra Sunset Boulevard og YouGov afslører, at unge i alderen 15-29 år – også kaldet Gen Z – vægter sociale relationer på arbejdspladsen højere end karriereudvikling og indflydelse.
Fællesskab som topprioritet
Undersøgelsen er foretaget blandt 1.004 unge danskere i alderen 15-29 år og krydstestet blandt 1.700 medarbejdere fra Sunset Boulevard. Den viser, at når unge vælger en arbejdsplads, er et godt socialt arbejdsmiljø det, der vægtes højest af de fleste (34%), kun overgået af løn og personalegoder (40%). På tredjepladsen (29%) finder vi ønsket om en god balance mellem arbejdsliv og fritid. Derefter kommer interessante arbejdsopgaver (23%) og muligheder for karriereudvikling (18%). Medbestemmelse og indflydelse er vigtige for 10%, mens kun 3% anser en flad ledelsesstruktur som en af de vigtigste faktorer.
Det bekræftes af, at 70% af de adspurgte unge mener, at et godt socialt miljø er afgørende, når de vælger arbejdsplads. Kun en lille del – 8% – er uenige i dette synspunkt.
Jens Broch, administrerende direktør i Sunset Boulevard, påpeger: “Vi ser en rød tråd fra skole- og uddannelsesmiljøet og fritidslivet over i arbejdslivet. Ligesom Trivselskommissionens rapport påpeger, at stærke fællesskaber er afgørende for unges trivsel, viser vores undersøgelse, at det samme gælder på arbejdspladsen. Hvis vi vil sikre trivsel samt fastholde og motivere unge i arbejdslivet, skal vi sætte fællesskab og empati først.”
Empatisk ledelse er vigtigere end flade hierarkier
Undersøgelsen viser desuden, at de unge ikke nødvendigvis efterspørger flade organisationer eller strategisk indflydelse. 61% foretrækker en leder, der støtter dem socialt og giver feedback, mens 31% ønsker en leder, der inddrager dem i strategiske beslutninger. Samtidigt svarer kun 34% ‘vigtigt eller meget vigtigt’, når de spørges, hvor vigtigt en flad ledelsesstruktur er for dem.
“Vi står midt i et paradigmeskift. De unge søger ikke nødvendigvis flade hierarkier eller indflydelse. Derimod forventer de med stor tydelighed empatisk ledelse og gode sociale fællesskaber på arbejdspladsen,” siger Jens Broch.
Balance mellem arbejde og fritid
Undersøgelsen understreger også, at balancen mellem arbejde og fritid er essentiel for unge. Mere end halvdelen af de adspurgte vil sjældent eller aldrig gå på kompromis med tid til familie og venner til fordel for arbejdet. Kun 15% af de unge er uenige i dette synspunkt.
Kilde: Ritzau