Politik Lokal Trepart Randers Fjord trækker i arbejdstøjet
De 11 kommuner, der er en del af Lokal Trepart Randers Fjord, har konstitueret sig sammen med landbruget, Naturstyrelsen og de grønne organisationer. De tager nu initiativ til at skabe mere natur og forbedre vandmiljøet.
Nye initiativer skal forbedre vandmiljøet
For nylig blev treparten konstitueret på et møde i Viborg, hvor Rune Kristensen (A) blev valgt som formand og Niels Christian Selchau-Mark (C) som næstformand. Treparten skal sikre, at 304 tons kvælstof årligt ikke længere havner i fjorden. Det sker gennem frivillige aftaler om udtagning af kvælstofholdig landbrugsjord.
Rune Kristensen er formand for Klima- og Miljøudvalget i Silkeborg Kommune samt Gudenåkomitéen. Derudover ledede han også den tidligere version af den lokale trepart, Vandoplandsstyregruppen for Randers Fjord. Niels Christian Selchau-Mark er formand for Bæredygtighedsudvalget og næstformand i Teknik- og Miljøudvalget i Favrskov Kommune – og har desuden selv bidraget til et vådområdeprojekt ved at stille jord til rådighed.
Den nyslåede formand for Lokal Trepart Randers Fjord, Rune Kristensen (A), ser frem til at komme i gang: “Vi har et stærkt samarbejde mellem kommunerne og Naturstyrelsen, og nu skal vi i mål i samarbejde med landbruget og sikre naturgenopretning og en ren Randers Fjord med et rent vandmiljø i hele Gudenåsystemet,” siger han.
Niels Christian Selchau-Mark (C), der er ny næstformand, understreger vigtigheden af den store opgave: “Vi står overfor den største forandring af Danmarks landskab siden 1780’erne. Vi har én chance for at forme fremtiden, hvis vi tør tage ansvaret. Kommunerne har sendt de stærkeste kræfter til bordet, og sammen med lodsejere, naturorganisationer og erhvervsliv skal vi finde de rigtige kompromiser – ikke de lette.”
Omlægningsplan klar i 2025
Den videre planlægning starter for alvor til maj, hvor det næste møde finder sted. På mødet skal treparten fastlægge principper og arbejdsformer for den kommende omlægningsplan.
Ved årets udgang skal en samlet plan være klar, som angiver, hvor op til 16.000 hektar kulstofrig lavbundsjord kan tages ud af drift, og hvor der kan etableres nye vådområder. Målet er, at kvælstofudledningen til Randers Fjord reduceres med de aftalte 304 tons.
Viborg Kommune er udpeget som sekretariatskommune, hvilket betyder, at dagsordener, referater og andet materiale kan findes på Viborg Kommunes hjemmeside.
Fakta om den grønne trepartsaftale
I december 2024 indgik regeringen, Landbrug og Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening og Kommunernes Landsforening en rammeaftale om implementeringen af den grønne trepartsaftale. En aftale, som ministeren for grøn trepart Jeppe Bruus har kaldt ”den største forandring af det danske landskab i over 100 år”.
Den lokale trepart for Randers Fjord består af: Favrskov Kommune, Hedensted Kommune, Horsens Kommune, Ikast-Brande Kommune, Norddjurs Kommune, Randers Kommune, Silkeborg Kommune, Skanderborg Kommune, Syddjurs Kommune, Viborg Kommune, Aarhus Kommune, Danmarks Naturfredningsforening, Landboforeningen Kronjylland, Landboforeningen Midtjylland og Naturstyrelsen. Odder Kommune og Vejle Kommune har valgt ikke at sende en politiker og har observatørstatus.
Kilde: Ritzau