Forbruger
Den hårde tone på sociale medier: Hver 20. kommentar er et angreb
Den digitale debat på sociale medier er blevet et stormvejr af had og verbale angreb.
Hver 20. kommentar er et angreb
En ny, omfattende kortlægning af den offentlige debat på Facebook afslører, at hver 20. kommentar på de danske politikeres og mediers Facebook-sider er et sprogligt angreb. Denne alarmerende opdagelse kommer fra en rapport udarbejdet af TrygFonden og Analyse & Tal, der dækker 73 millioner opslag og kommentarer fra perioden 2021 til midten af 2024.
Rapporten viser, at de verbale angreb på sociale medier, især på politikeres sider, er hyppigere end nogensinde. De fleste angreb er rettet mod personer på baggrund af deres etnicitet, køn eller psykiske og fysiske funktionsnedsættelser. Personer fra Mellemøsten, kvinder og mennesker med funktionsnedsættelser er blandt de mest udsatte grupper.
En særlig bekymring er, at det er en lille, koncentreret gruppe af brugere – fortrinsvis mænd over 40 år – der står for en stor del af disse angreb. Det er en lille procentdel af brugerne, der udfører en uforholdsmæssig stor mængde angreb, og det viser, at en hård kerne af debattører skaber et ubehageligt klima for den brede offentlighed.
Foto: Adobe
Debattens giftige atmosfære
Den negative tone på de sociale medier påvirker den offentlige debat og skaber en frygt for at deltage, især i politiske diskussioner. Mange afholder sig fra at udtrykke deres meninger af frygt for at blive mødt med verbale angreb. Den giftige atmosfære truer den demokratiske deltagelse, da folk føler sig usikre på, om de vil blive angrebet, hvis de tør blande sig i samtalen.
Moderation er løsningen – borgergrupper viser vej
Et positivt billede viser sig dog i borgerdrevne Facebook-grupper, hvor aktiv moderation skaber et langt sundere debatklima. I disse grupper, der kun indeholder omkring 1% aggressive kommentarer, er tonen markant bedre. Rapporten viser, at den positive tone i borgergrupperne er et resultat af, at gruppens administratorer sikrer en aktiv kontrol og skaber regler for deltagelse, hvilket giver en markant lavere andel af angreb.
Politikerne under særligt pres
Politikernes sider er de mest angrebsplagede i undersøgelsen, hvor 6,2% af kommentarerne er hadefulde. Det er dog en tendens, der også gør sig gældende på mediers sider, om end i mindre grad. Undersøgelsen afslører, at kontroversielle opslag, der skaber politisk ophedelse, får flere interaktioner og dermed også flere angreb i kommentarsporet. Dette giver medier og politikere incitament til at opretholde et konfrontatorisk klima, da det øger deres synlighed og engagement, selvom det forværrer den digitale debat.
Teknologiske løsninger på vej
En af de lovende løsninger på problemet er brugen af kunstig intelligens til at moderere de aggressive kommentarer. AI-værktøjer som A&ttack 2.5 er allerede blevet trænet til at opdage skadelig sprogbrug med høj præcision. Teknologien har potentiale til at hjælpe medier og politikere med at rydde op i kommentarsporene, så de bliver mere tilgængelige og venlige for offentligheden.
Foto: Adobe
Tid til handling
Den nyeste rapport understreger, at vi står overfor et alvorligt problem i den offentlige digitale debat. Den hårde tone på sociale medier risikerer at skade det demokratiske fundament, og det er på høje tid, at både medier, politikere og borgerne tager et fælles ansvar for at skabe en bedre og mere konstruktiv debat. Det handler om at sikre, at den digitale samtale ikke kun er for de få, men for alle, uanset hvem de er, og hvad de står for.
Den digitale debat har et enormt demokratisk potentiale – men vi skal sørge for, at det ikke bliver overskygget af had og aggression.