Erhverv

Lægevagtens Natberedskab: Et år med succes

Lægevagtens Natberedskab i Region Midtjylland fejrer et succesfuldt første år, hvor ordningen har været med til at sikre hurtig og kompetent hjælp til borgerne om natten.

Lægevagtens Natberedskab: Et år med succes
Det første år med en ny model for lægehjælp om natten i Region Midtjylland er gået godt (Foto: Præhospitalet, Region Midtjylland)
Af Rikke Lund 6. marts 2025

Løsningen har gjort en forskel for borgerne

Siden opstarten den 1. marts 2024 har mere end 100.000 opkald været besvaret, og ordningen har vist sig at være både effektiv og bæredygtig.

I det første år med Lægevagtens Natberedskab har midtjyderne fået hjælp i tidsrummet 23-08, når de har behov for akut lægehjælp, men uden at det kræver et besøg på skadestuen. Den succesfulde model, som Præhospitalet i Region Midtjylland har implementeret, har ikke kun givet hurtig assistance, men også udvist stor fleksibilitet og tilpasningsevne.

”Det glæder mig, at vi er lykkes med at skabe en løsning, der fortsat sikrer borgerne hurtig og kompetent hjælp om natten. Det er godt gået af vores dygtige medarbejdere og ledere, der stadigvæk finder nye metoder til at styrke synergien mellem Lægevagtens Natberedskab og Præhospitalets andre beredskaber” siger Susanne Buch (SF), formand for Udvalget for Nære Sundhedstilbud i Region Midtjylland.

Ny lov: Virksomheder skal kunne dokumentere “grønne” påstande

Læs også: Ny lov: Virksomheder skal kunne dokumentere “grønne” påstande

Over 3.000 sygebesøg

Lægevagtens Natberedskab har haft stor aktivitet med over 3000 sygebesøg det første år. Ordningen benytter en tværfaglig tilgang, hvor sygeplejersker, læger og andre sundhedsprofessionelle samarbejder tæt for at sikre de bedste behandlinger. Desuden er der blevet henvist til natåbne konsultationer i Gødstrup og Aarhus, som har modtaget over 12.000 besøg i samme periode.

”Vi har udviklet en robust og tilpasningsdygtig model, som bruger faggruppernes forskellige styrker til fordel for borgerne. Modellen har i øvrigt også vist sig at være gavnlig for rekrutteringen til ordningen, fortæller Palle Juelsgaard, lægefaglig direktør i Præhospitalet.

Modellen fortsætter med at udvikle sig

Selvom ordningen allerede har vist sig at være en succes, fortsætter arbejdet med at forbedre og tilpasse modellen. For eksempel bruges Dansk Indeks som en systematisk spørgeguide ved visitation af borgerne, ligesom samarbejdet med AMK Vagtcentralen intensiveres for at kunne inddrage akutlægebiler, ambulancer og paramedicinerbiler, når det er nødvendigt.

”Vi arbejder fortsat med at øge samarbejdet med AMK Vagtcentral, så vi for eksempel kan inddrage akutlægebiler, ambulancer og paramedicinerbiler, når det er relevant,” siger Palle Juelsgaard.

58 procent færre dødsfald siden 1990 – dansk luftforurening er i bedring

Læs også: 58 procent færre dødsfald siden 1990 – dansk luftforurening er i bedring

Byggebranchen skal forberede sig til en fremtid med råstofmangel

Læs også: Byggebranchen skal forberede sig til en fremtid med råstofmangel