Forbruger

Nye anbefalinger om solbeskyttelse: Brug altid solfaktor 30 og drop solariet

Sundhedsstyrelsen opdaterer anbefalingerne for solbeskyttelse. Brug mindst solfaktor 30, og vær ekstra opmærksom på risikoen ved solariebrug – især for unge.

Nye anbefalinger om solbeskyttelse: Brug altid solfaktor 30 og drop solariet
Foto: Adobe
Af Rikke Lund 17. marts 2025

Større fokus på solbeskyttelse

Sundhedsstyrelsen har netop opdateret sine anbefalinger om solbeskyttelse. Ifølge de nye retningslinjer bør vi altid bruge solfaktor 30 eller højere, når vi opholder os i solen, og det er især vigtigt at huske på, at solcreme kun er én del af beskyttelsen. De anbefaler også at søge skygge, bære solhat og solbriller samt iføre sig løstsiddende tøj for at beskytte huden mod skadelige UV-stråler.

SPF Solfaktor3
Foto: Adobe
April har slået rekord med negative elpriser – og i dag sker det igen

Læs også: April har slået rekord med negative elpriser – og i dag sker det igen

Solbeskyttelse skal tages seriøst

Hudkræft, herunder modermærkekræft, er en af de mest udbredte kræftformer i Danmark, og tallene stiger år for år. Sundhedsstyrelsen advarer nu om, at solbeskyttelsen skal tages alvorligt – både for at beskytte mod solens direkte skader og for at undgå risikoen for hudkræft. Den opdaterede anbefaling om at bruge solfaktor 30 eller højere er en direkte reaktion på, at mange mennesker smører sig med for lidt solcreme, hvilket resulterer i mindre beskyttelse, end de tror.

Stop solariebrug – specielt for unge

En af de vigtigste ændringer i de nye anbefalinger er en markant advarsel mod solariebrug, især for unge mennesker. En ny undersøgelse viser, at omkring 14 % af unge mellem 15 og 25 år har besøgt solarium det seneste år. Sundhedsstyrelsen understreger, at risikoen for at udvikle hudkræft stiger, jo yngre man er, når man starter med at bruge solarium. Dermed er der et stærkt fokus på oplysning for at få færre unge til at vælge solarie.

Solarium
Foto: Adobe

Danmark har én af verdens højeste kræftforekomster

Danmark er blandt de lande, der har den højeste forekomst af modermærkekræft, kun overgået af Australien. Det skyldes blandt andet et forholdsvis højt antal solskinstimer og manglende fokus på ordentlig solbeskyttelse. Sundhedsstyrelsen håber, at de nye anbefalinger om solbeskyttelse og nedslagning af solariebrug vil hjælpe med at reducere antallet af nye kræfttilfælde.

Boligkøbere i lokalområdet foretrækker stadig fastforrentede lån trods nye tendenser

Læs også: Boligkøbere i lokalområdet foretrækker stadig fastforrentede lån trods nye tendenser

Advarsel: Hjorte i maj – Se video af hvor hurtigt de springer ud foran en bil!

Læs også: Advarsel: Hjorte i maj – Se video af hvor hurtigt de springer ud foran en bil!