Erhverv
Ny lov: Virksomheder skal kunne dokumentere “grønne” påstande
Fra september næste år kan det få konsekvenser for virksomheder, der bruger ord som “grøn”, “bæredygtig” eller “miljøvenlig” uden at kunne bevise det.
Virksomheder skal kunne bevise deres påstande om miljøvenlighed
Der er efterhånden mange mærkater og betegnelser, der kan få et produkt eller en virksomhed til at fremstå som grøn og miljøvenlig. Men for forbrugerne kan det være vanskeligt at skelne mellem, hvad der er fup og fakta. For at imødegå dette problem fremsætter regeringen nu et lovforslag, som skal stoppe vildledende grøn markedsføring. Det engelske ord er Greenwashing (at man vasker noget grønt), når man i virkeligheden ikke er så miljøvenlig som man påstår.
Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil virksomheder fra den 27. september 2026 ikke længere kunne bruge ord som “grøn”, “bæredygtig” eller “miljøvenlig”, medmindre de kan dokumentere, at deres påstande er sande.
Erhvervsminister Morten Bødskov forklarer, at lovforslaget har til formål at sikre, at der er handling bag de grønne ord. “Vi skal komme vildledende grøn markedsføring til livs. For konsekvenserne er langt mere vidtrækkende end at være skadeligt for vores miljø. Det er konkurrenceforvridende, og det stiller virksomheder, som rent faktisk er grønne, langt dårligere i konkurrencen.“
(foto: Adobe)
En klar markering i kampen mod vildledende påstande
Lovforslaget har til formål at skabe mere gennemsigtighed på markedet og sikre, at forbrugerne kan stole på de påstande, der præsenteres. Når virksomheder markedsfører sig som klimavenlige eller bæredygtige, kræver lovforslaget, at de kan dokumentere dette. Det betyder, at der skal være en konkret plan for, hvordan målene opnås, hvis en virksomhed for eksempel hævder, at de vil være klimaneutrale i 2050. Dette er et krav, der skal implementeres som en del af et EU-direktiv, som skal bidrage til en grøn og bæredygtig omstilling.
Dokumentation for grønne påstande – en nødvendighed
Erhvervsminister Morten Bødskov understreger vigtigheden af at sikre, at arbejdet med den grønne omstilling ikke ender med at blive en overfladisk praksis, hvor ord betyder mere end handling. Ifølge Bødskov skal virksomhederne bag deres påstande om miljøvenlighed kunne vise konkrete initiativer og resultater. Dette vil ikke kun beskytte forbrugerne mod at blive vildledt, men også sikre, at de virksomheder, der gør en reel indsats for miljøet, bliver belønnet i konkurrencen.
(foto: Adobe)
Skal stoppe spil for galleriet
Med lovforslaget ønsker regeringen at stille krav til virksomhederne om, at der skal være substans bag de ord, de bruger i markedsføringen. Morten Bødskov er klar i sin udmelding: “Det skylder vi vores jord. Og det skylder vi forbrugerne.” Med en klar lovgivning og stramme krav håber man at sikre en ægte og gennemsigtig grøn omstilling.
Hvad lovforslaget betyder for virksomhederne
Virksomheder, der ikke kan dokumentere deres grønne påstande, risikerer nu at blive straffet for vildledende markedsføring. Denne stramme regulering skal forhindre misbrug af populære “grønne” og miljøbevidste beskrivende ord og sikre, at de virksomheder, der virkelig gør en indsats for miljøet, får den anerkendelse, de fortjener. Lovforslaget vil derfor have betydning for, hvordan virksomheder fremover kommunikerer om deres grønne initiativer.