Vejr

Nordlys over Danmark: Gode chancer for himmelsk lysshow i nat

Flere danskere kunne fredag aften og natten til lørdag nyde synet af et spektakulært lysshow på forårshimlen, da nordlyset – også kendt som aurora borealis – lyste op i mørket. Det imponerende naturfænomen, der normalt ses bedst i arktiske egne, var synligt flere steder i Danmark.
Nordlyset ses oftest som et svagt grønt skær mod nord, men med det rette kameraudstyr og lang lukketid kan det fanges i al sin farverige pragt. De bedste udsigtspunkter findes typisk ved nordvendte kyster.

Nordlys over Danmark: Gode chancer for himmelsk lysshow i nat
Foto: Adobe Stock
Af Dinny Eriksen 22. marts 2025

Gode prognoser for lørdag nat

Også i aften og nat er der gode chancer for at opleve nordlys over Danmark. Ifølge de nyeste prognoser topper det såkaldte KP-indeks – som måler geomagnetisk aktivitet – med en værdi op til 7, hvilket indikerer en høj sandsynlighed for kraftigt nordlys.

Dog kan spredte skyer drille og skygge for udsigten. Prognoserne peger på, at chancerne er bedst ved de nordvestjyske og nordsjællandske kystområder, hvor himlen forventes at være mest klar.

For at få den bedste oplevelse anbefales det at bevæge sig væk fra byernes lysforurening. Dog kan et kraftigt nordlys også være synligt i byområder under de rette forhold.

Boligkøbere i lokalområdet foretrækker stadig fastforrentede lån trods nye tendenser

Læs også: Boligkøbere i lokalområdet foretrækker stadig fastforrentede lån trods nye tendenser

Hvad er nordlys – og hvordan opstår det?

Nordlys opstår i den øvre del af atmosfæren, i det såkaldte ionosfære-lag, mellem 90 og 500 kilometers højde. Her kolliderer elektrisk ladede partikler fra solen med Jordens magnetfelt – en proces, der udløser fluorescerende lys, som bølger hen over nattehimlen.

Disse partikler stammer fra solstorme – kraftige eksplosioner i Solens atmosfære – og bliver ledt langs Jordens magnetiske linjer mod polområderne. Når partiklerne rammer atmosfæren, reagerer de med forskellige atomer og molekyler og skaber farverige lysudladninger.

De mest almindelige farver er grønne og røde, som stammer fra henholdsvis iltatomer og ioniseret nitrogen.

Forårsjævndøgn og højsæson for nordlys

Forårsjævndøgn, som fandt sted torsdag den 20. marts, markerer ikke blot starten på sommerhalvåret, men også en af de mest aktive perioder for nordlys. Marts og april – samt september og oktober – er kendt som højsæsoner for nordlys.

Det skyldes, at geomagnetisk aktivitet generelt er højere omkring jævndøgn. I disse perioder er Jordens hældning og Solens magnetfelt mere gunstigt orienteret i forhold til hinanden, hvilket øger mængden af solpartikler, der rammer atmosfæren.

Klar himmel og held – så er der chance for nordlys

Hvis vejret tillader det, og skyerne holder sig væk, kan lørdag aften blive endnu en mulighed for at opleve det fascinerende nordlys. Så pak en varm jakke, find et mørkt sted med udsigt mod nord – og kig op.

Det er ikke hver dag, Danmark får besøg af dette arktiske naturfænomen.

Kilde: DMI/TV2 Vejret

Tag på tur til Fortidsmindedage 2025

Læs også: Tag på tur til Fortidsmindedage 2025

Forårsvarme og svage vinde over hele området

Læs også: Forårsvarme og svage vinde over hele området