Familie

Grøn kost kan være nøglen til et sundt liv som 70-årig

Hvis du vil være rask og rørig som 70-årig, er det en god idé at tage dine kostvaner alvorligt allerede midt i livet. Det viser et nyt, omfattende studie fra Københavns Universitet i samarbejde med Harvard University og University of Montreal.

Forskerne har undersøgt sammenhængen mellem midaldrendes kost og deres helbred senere i livet – og resultatet er tydeligt: En plantebaseret kost med et begrænset, men sundt, indtag af animalske produkter giver de bedste forudsætninger for et fysisk, mentalt og kognitivt sundt seniorliv.

Grøn kost kan være nøglen til et sundt liv som 70-årig
Foto: Adobe
Af Dinny Eriksen 25. marts 2025

Grønt, bælgfrugter og sunde proteiner

“En kost med masser af grøntsager, frugt, bælgfrugter samt et lavt til moderat indtag af sunde, animalske proteiner viste en særlig sammenhæng med sund aldring,” siger Marta Guasch-Ferré, lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet.

Studiet er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Medicine og er blandt de første, der fokuserer på, hvordan kosten påvirker ikke blot levetiden, men kvaliteten af den – altså hvor sundt vi ældes.

“Viden om kost og sund aldring er vigtigt, for vi både vil leve længe, godt og have et selvstændigt liv med et godt fysisk, psykisk og mentalt helbred, også når vi bliver ældre,” uddyber Marta Guasch-Ferré.

Borgerforslag om barns sygedage når 50.000 støtter på rekordtid

Læs også: Borgerforslag om barns sygedage når 50.000 støtter på rekordtid

Data fra over 100.000 mennesker

Studiet bygger på data fra mere end 105.000 amerikanske mænd og kvinder, som er blevet fulgt gennem over 30 år. Deltagerne har løbende besvaret spørgeskemaer om deres kost, hvilket har givet forskerne mulighed for at analysere sammenhængen mellem otte forskellige kostplaner og sund aldring ved 70-årsalderen.

En af de mest fremtrædende kostplaner i undersøgelsen er Alternative Healthy Eating Index (AHEI), udviklet på Harvard University. AHEI består primært af frugt, grønt, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og sunde fedtstoffer, mens rødt og forarbejdet kød, sukkerholdige drikkevarer, tilsat salt og raffinerede kornprodukter fravælges.

Resultaterne viser, at den femtedel af deltagerne, der i størst grad fulgte AHEI-kostplanen, havde hele 86 % større sandsynlighed for at nå 70-årsalderen med godt fysisk, mentalt og kognitivt helbred – og uden 11 udvalgte kroniske sygdomme – sammenlignet med den femtedel, der fulgte kostplanen mindst.

Flere veje til sundhed

Udover AHEI har forskerne analyseret syv andre kostmønstre, herunder den middelhavsinspirerede kost (aMED), DASH-diæten og den plantebaserede hPDI. Fælles for dem alle var, at de viste positiv sammenhæng med sund aldring.

“Vores studie viser, det ikke er ‘one size fits all’, når det kommer til kost og sundhed, og vi ved nu, at der er flere måder at spise sundt på midt i livet for en sund alderdom,” siger Marta Guasch-Ferré.

Det betyder altså, at der ikke nødvendigvis findes én perfekt kost, men snarere flere sunde strategier – så længe man prioriterer plantebaserede fødevarer og minimerer indtaget af forarbejdede og usunde produkter.

Et observationelt studie med stærk evidens

Studiet er et såkaldt observationelt studie, hvor forskerne ikke har grebet ind i deltagernes livsstil, men i stedet fulgt deres kostvaner over tid. På den baggrund har de vurderet, i hvor høj grad kostmønstrene stemmer overens med allerede kendte sunde kostprincipper.

De otte kostplaner, som forskerne har undersøgt, er:

  • Alternative Healthy Eating Index (AHEI)
  • Alternative Mediterranean Index (aMED)
  • Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH)
  • Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND)
  • Healthful Plant-Based Diet Index (hPDI)
  • Planetary Health Diet Index (PHDI)
  • Empirically Inflammatory Dietary Pattern (EDIP)
  • Empirical Dietary Index for Hyperinsulinemia (EDIH)

Resultaterne giver dermed både forskere, sundhedsmyndigheder og den enkelte dansker et stærkt udgangspunkt for at fremme et sundt og værdigt seniorliv – med grønt på tallerkenen og blikket rettet mod fremtiden.

Pladsmangel driver danskernes flytteplaner i 2025

Læs også: Pladsmangel driver danskernes flytteplaner i 2025

Mikroplast i naturen: EU skærper reglerne for plastgranulat

Læs også: Mikroplast i naturen: EU skærper reglerne for plastgranulat