Forbruger
Charles Dowding afslører hemmeligheden bag den gravefri køkkenhave
Dyrk en nem og bæredygtig køkkenhave uden at bruge kræfter på at grave jorden. Få tips fra ekspert Charles Dowding, når han besøger Danmark i april.
Sådan slipper du for sveden i køkkenhaven
For mange af os er det en gammel tradition: Når foråret melder sin ankomst, skal jorden graves igennem. Det er noget, vi har gjort i generationer, men det er tid til at ændre vanen. Anja Kelvin, køkkenhaveekspert fra Haveselskabet, slår et slag for den gravefri metode, som ikke kun sparer på kræfterne, men også på miljøet.
Hvorfor gravefri køkkenhave?
Det er ikke kun arbejdet, der bliver lettere med den gravefri metode. Når vi graver jorden, ødelægger vi mikrolivet i jorden – det lille dyreliv, som hjælper med at gøre jorden porøs og næringsrig. Ved at lade være med at grave, bevarer vi det naturlige økosystem i jorden og får en sundere have. Anja Kelvin forklarer: ”Vi gør både mikrolivet og os selv en tjeneste ved at lade være med at grave. Vi bevarer livet i jorden og mindsker dermed også behovet for at gøde køkkenhaven, og vi skåner vores ryg og led, for det er vanvittig hårdt at grave jorden igennem.”
Desuden sparer man på både vand og gødning. Når jorden ikke vendes, kan vandet trænge bedre ned i lagene, og der opstår mindre behov for kunstig vanding. Derudover undgår du at afsløre ukrudtsfrø, der kan skabe ekstra arbejde med lugning. Det er også en stor belastning for ryggen, at skulle bukke sig ned til jorden, og arbejde i en bøjet stilling.
En international ekspert kommer til Danmark
En af de største fortalere for den gravefri metode er den engelske gartner Charles Dowding, som anses for en pioner indenfor bæredygtig havebrug. Han revolutionerede, hvordan man dyrker grøntsager uden at grave og har hjulpet mange med at skabe sunde haver uden at ødelægge jordens struktur. I april kommer Dowding til Danmark for at dele sin viden gennem foredrag og workshops i Assens og Skanderborg.
Dowding understreger de psykologiske fordele ved metoden: ”Haven ser smukkere ud, når der er mindre ukrudt, og hos mine studerende har jeg bemærket, at det sætter gang i en positiv spiral, for hvis haven ser godt ud, så får man det selv godt, og man får lyst til at gå ud og arbejde i haven i stedet for at føle sig nedtrykt og umotiveret ved synet af en have, der er ved at kvæles i ukrudt,” siger han.
Kom til foredrag med Charles Dowding
Charles Dowding vil i april afholde foredrag og workshops i Assens den 12. april og Skanderborg den 13. april. Her vil han dele sin ekspertise om gravefri havearbejde. Billetterne koster 400 kr. (medlemmer af Haveselskabet kan få dem til 200 kr.)
Det er nu nemmere end nogensinde at komme i gang med den gravefri metode. Så hvorfor ikke gøre 2025 til året, hvor du dyrker din køkkenhave på den nemme og miljøvenlige måde?