Familie
Hugormen er tilbage: Høj risiko for bid hos nysgerrige hunde
Foråret spirer, og det betyder ikke kun blomstrende natur og længere gåture med hunden. Det betyder også, at hugormen – Danmarks eneste giftslange – er vågnet fra sin vinterdvale. Netop nu er risikoen for hugormebid særligt høj, og flere hunde er allerede blevet behandlet hos dyrlægen.
Foråret spirer, og det betyder ikke kun blomstrende natur og længere gåture med hunden. Det betyder også, at hugormen – Danmarks eneste giftslange – er vågnet fra sin vinterdvale. Netop nu er risikoen for hugormebid særligt høj, og flere hunde er allerede blevet behandlet hos dyrlægen.
Søvnige hugorme bider hurtigere
Hugormen bevæger sig langsomt i de første forårsdage og er derfor mere tilbøjelig til at bide end flygte, hvis den bliver overrasket af en snusende hundesnude. Den oplysning vækker bekymring blandt dyreejere – og med god grund, forklarer Lotte Evers, marketingchef i Agria Dyreforsikring:
“Risikoen for, at vores hunde bliver bidt af hugorm, er ekstra høj lige nu: På denne årstid, hvor hugormen netop er vågnet og stadig er sløv ovenpå dens lange dvale, vil vores hunde ofte nå helt tæt på, inden hugormen når at reagere. Hvor en vågen hugorm næsten altid vil vælge at tage flugten, så vil en forskrækket og søvnig en af slagsen ofte reagere ved at bide.”
De første bid er allerede registreret
Ifølge Agria er årets første tilfælde af hugormebid blandt hunde allerede registreret.
“De første hunde er allerede blevet tilset af en dyrlæge for hugormebid, og det giver anledning til at minde danske hundeejere om at passe ekstra godt på under gåturen – særligt hvis gåturen går til lyng- og hedeområder i den nærmeste tid,” fortsætter Lotte Evers.
Hvor gemmer hugormen sig?
Hugormen trives især i hedelandskaber, langs stengærder og solrige områder. Den er mest udbredt ved den jyske vestkyst og langs den nordsjællandske kyst. Slangen kan være svær at få øje på, da den falder i med omgivelserne og ofte er mindre end en meter lang.
Man kan genkende hugormen på dens karakteristiske zigzag-mønster. Den findes i både grå og brunlige nuancer, og nogle hunner er helt sorte. De sorte hunner kan forveksles med snogen, som dog typisk har to gule nakkepletter og er ufarlig.
Sådan opdager du et bid
Et hugormebid ses som to små huller ved siden af hinanden, men det er ikke altid let at opdage i første omgang. Hunden bliver typisk forskrækket ved biddet, men mærker ikke straks smerten fra giften. Først efter nogle timer vil det bidte område – som oftest snuden eller poterne – hæve op, og hunden kan virke træt og sløv. Hævelsen topper som regel efter ét til to døgn.
Hugormens gift kan i værste fald påvirke hundens organer som lever og nyrer og føre til blodmangel. Det er dog sjældent, at hugormebid er dødelige for hunde.
Værst hvis biddet rammer poten
Et bid i poten er det mest alvorlige, fordi bevægelse får giften til at sprede sig hurtigere i kroppen. Her er det vigtigt at handle hurtigt og holde hunden i ro:
“Hvis du ved, at din hund er blevet bidt, vil det være klogt at bære den hjem (hvis du kan), eller afvente at få hjælp og blive hentet i bil,” lyder anbefalingen.
Mængden af gift er stort set ens uanset bid – omkring 30 mg – og derfor rammes små hunde hårdere end store.
Gode råd hvis uheldet er ude
Tre huskeregler ved hugormebid:
- Hold hunden i ro og lad den hvile.
- Bær hunden, hvis muligt, eller få den hentet i bil.
- Kontakt dyrlægen hurtigst muligt. Hvis der er langt til dyrlægen, kan man smøre bidstedet med en mild binyrebarkhormoncreme (kortison), som fås i håndkøb. Dette er dog kun en midlertidig løsning – dyrlægebehandling er nødvendigt.
Tjek dyrlægen på forhånd
Hvis du planlægger en ferie eller vandretur i naturen, kan det være en god idé at undersøge, hvor nærmeste dyrlæge befinder sig – især hvis du tager din hund med til områder med høj hugormeforekomst.