Nyheder

Regeringen vil investere i nye havmiljø- og minelægningsfartøjer: Et nødvendigt løft til Danmarks maritime beredskab

Regeringen har i dag præsenteret centrale elementer i den kommende flådeplan. Et af de væsentligste initiativer i udspillet er anskaffelsen af fire nye havmiljø- og minelægningsfartøjer. Disse skal erstatte de aldrende skibe, som i dag danner rygraden i Danmarks havmiljøberedskab.

De nuværende skibe – Gunnar Seidenfaden, Gunnar Thorson, Mette Miljø og Marie Miljø – har gennem flere år været i drift og betegnes nu som både teknisk og operativt nedslidte. Det er derfor regeringens vurdering, at der er behov for en hurtig udskiftning, hvis Danmark fortsat skal kunne reagere effektivt ved olie- eller kemikalieudslip i havområderne.

Regeringen vil investere i nye havmiljø- og minelægningsfartøjer: Et nødvendigt løft til Danmarks maritime beredskab
Foto: Forsvaret
Af Dinny Eriksen 30. marts 2025

Minister: “På høje tid, at vi får fundet en løsning”

Minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, fremlagde i dag regeringens vision for det fremtidige havmiljøberedskab. Han lagde ikke skjul på, at der er tale om en længe ventet opgradering:

“I dag har regeringen præsenteret sit udspil til, hvordan vi får et robust havmiljøberedskab, som kan rykke ud, hvis der sker et olie- eller kemikalieudslip i havet. Vi lægger op til, at der hurtigst muligt skal anskaffes fire nye havmiljø- og minelægningsfartøjer, som skal erstatte de fire nuværende havmiljøskibe. Det er på høje tid, at vi får fundet en løsning på et meget velkendt problem. Og det er vigtigt, at vi så tidligt, som det overhovedet kan lade sig gøre, får sendt de nuværende skibe på pension.”

Boligkøbere i lokalområdet foretrækker stadig fastforrentede lån trods nye tendenser

Læs også: Boligkøbere i lokalområdet foretrækker stadig fastforrentede lån trods nye tendenser

Fokus på både miljø og sikkerhed

Mens hovedformålet med de nye skibe er at kunne bekæmpe forurening i danske farvande, får fartøjerne også flere sekundære funktioner. De skal kunne understøtte sømilitære opgaver såsom minelægning, farvandsovervågning og beskyttelse af kritisk infrastruktur under havets overflade.

Dermed bliver der tale om en ny generation af flerfunktionelle skibe, der kan bruges både i fredstid og under eventuelle sikkerhedspolitiske spændinger.

En politisk prioritet

Regeringens udspil signalerer en klar politisk prioritering af miljø og maritim sikkerhed. Ifølge udmeldingen er det et centralt element, at Danmark er i stand til at reagere hurtigt og effektivt ved forurening – både for at beskytte det sårbare havmiljø og for at leve op til internationale forpligtelser.

“Det er en prioritet for regeringen, at vi kan passe på vores kyster og havmiljø. Derfor skal der være kapacitet til at kunne bekæmpe olie- og kemikalieforurening i havet,” lyder det i regeringens officielle udmelding.

Forhandlinger skal sikre bred opbakning

Indkøbet af de nye skibe vil kræve politisk opbakning, og regeringen lægger op til at begynde forhandlingerne om flådeplanen snarest muligt. Her vil også finansieringen og den tekniske udformning af de nye fartøjer blive centrale emner.

Flere partier har tidligere efterspurgt en modernisering af havmiljøberedskabet, så der er håb om bred enighed i Folketinget.

Et skridt mod fremtiden

Hvis flådeplanen vedtages, vil Danmark få et markant løft af sin maritime beredskabskapacitet. Det vil ikke alene styrke indsatsen mod forurening, men også bidrage til den bredere sikkerhedspolitik i regionen.

Tag på tur til Fortidsmindedage 2025

Læs også: Tag på tur til Fortidsmindedage 2025

Forårsvarme og svage vinde over hele området

Læs også: Forårsvarme og svage vinde over hele området