Forbruger
E-cigaretter med farlig kemi flyder derude: Nu skal affaldsindsamlere undersøge omfanget
Når tusindvis af danskere i denne uge går på jagt efter henkastet affald i forbindelse med Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling, bliver det med et særligt fokus på en ny miljøsynder: engangs-e-cigaretter, også kaldet puffbars.
Mere end 180.000 børn og voksne er tilmeldt affaldsindsamlingen, og i år bliver deltagerne bedt om at holde særligt øje med de små farverige apparater, der ofte indeholder både farlig kemi, elektronik og litiumbatterier – og som i stigende grad ses smidt i naturen.
Plastik, batteri og giftig væske
E-cigaretterne findes i mange farver og navne – vape, puffbar, e-cigaret – og selvom nogle modeller er genopladelige, er langt de fleste engangsprodukter designet til at blive smidt ud efter brug. Og det er præcis det, der sker.
Men det er ikke uden konsekvenser. Ifølge Susanne Svenné, miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, udgør de brugte e-cigaretter en alvorlig miljøtrussel:
“De her e-cigaretter er ikke harmløse. Man skal forestille sig en plastikbeholder, der både indeholder miljøfremmed kemi, elektronik og et litiumbatteri. De må for alt i verden ikke ende i naturen, hvor de kan være skadelige for dyreliv og levende organismer i det hele taget,” siger hun.
Udover risikoen for naturen er der også tale om et stort ressourcespild, når værdifulde stoffer som litium, kobolt og nikkel ikke bliver genanvendt.
“Ender de brugte e-cigaretter i skraldespanden, går værdifulde ressourcer til spilde, der kunne være genanvendt. Litiumbatterier indeholder nemlig en række værdifulde stoffer, som er meget energikrævende og miljøbelastende at udvinde,” forklarer Susanne Svenné.
Ender i restaffaldet
Hos Vestforbrænding i Glostrup bekræfter man, at e-cigaretter ofte ender i det almindelige restaffald. Det samme gælder hos Elretur, der indsamler og genanvender elektronikaffald. Organisationen oplever, at e-cigaretter kun udgør en forsvindende lille del af det elektronik, de modtager.
Men faktisk skal e-cigaretter slet ikke i restaffaldet. De skal sorteres som farligt affald og afleveres i den røde boks eller på genbrugsstationen, hvor de kan skilles korrekt ad, og deres komponenter kan genanvendes.
Deltagere skal tælle fund
I år får affaldsindsamlingen en ekstra opgave: Deltagerne opfordres til at tælle, hvor mange e-cigaretter de finder i naturen. Danmarks Naturfredningsforening håber på den måde at kunne dokumentere omfanget af problemet og lægge pres på politikerne.
“Det er interessant at se, hvor mange, vi rent faktisk finder. Og vi håber, at vi ved at overbringe politikerne billeder og et reelt tal på, hvor mange e-cigaretter fyldt med forurening, vi helt konkret har fundet derude, vil gøre dem ekstra motiverede for at sikre, at de ikke ender der,” siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Ifølge et Epinion-studie fra 2025 har 30 % af danskerne set e-cigaretter henkastet i det offentlige rum. Og ifølge et skøn udarbejdet af Samvirke i 2024, baseret på britiske data, kan op imod 270.000 e-cigaretter hver uge ende i restaffald eller naturen herhjemme.
Fakta: E-cigaretter – farligt affald med miljøkonsekvenser
- Indhold: E-cigaretter indeholder giftige kemikalier, tungmetaller og et litiumbatteri med stoffer som grafit, silicium, jern, fosfat, nikkel, mangan, kobolt og aluminium. Den kemiske væske kan indeholde nikotin og propylenglycol – begge skadelige i koncentreret form for både mennesker og dyr.
- Sortering: E-cigaretter skal sorteres som farligt affald og må hverken smides i skraldespanden eller naturen. De skal afleveres i den røde miljøboks eller på genbrugsstationer.
- Lovgivning: Det er ulovligt at sælge e-cigaretter med andre smage end tobak og mentol i Danmark. Alligevel florerer de ulovlige produkter stadig – i 2023 lukkede Sikkerhedsstyrelsen over 500 profiler på sociale medier, der solgte ulovlige varianter.
Fakta: Affaldsindsamlingen 2025
- Hvornår: Mandag d. 31. marts til søndag d. 6. april (uge 14).
- Hvem deltager: Børn fra skoler og daginstitutioner i hverdagene – familier, foreninger og frivillige i weekenden.
- Fokus: E-cigaretter i naturen. I 2019 blev der ved tilsvarende fokus på cigaretskod fundet over 1.500.000 skod på én uge.
- Deltag selv: Find lokale indsamlinger og tilmeld dig på www.affaldsindsamlingen.dk.
Affaldsindsamlingen er ikke kun en forårsrengøring – det er også en kraftfuld dokumentation af, hvordan vi behandler vores fælles natur. I år sætter Danmarks Naturfredningsforening lup på e-cigaretterne. Hvor mange, der ender i naturen, ved ingen endnu – men fra i dag begynder optællingen.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening