Familie
Ulovlige e-cigaretter på sociale medier: Sikkerhedsstyrelsen afslører massiv handel
Ulovlige e-cigaretter er blevet et stigende problem, især blandt unge, og sælges nu i stort omfang på sociale medier som Facebook og Snapchat. Sikkerhedsstyrelsen har i 2025 allerede fjernet mere end 200 salgsannoncer og opfordrer forældre til at være ekstra opmærksomme.
Ulovlige e-cigaretter rammer målgruppen hårdt
Salget af ulovlige e-cigaretter, især dem med frugtsmag, er steget markant blandt unge. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen bliver de sociale medier som Facebook, Instagram og Snapchat i stigende grad brugt til at sælge disse skadelige produkter. Forældre opfordres til at være ekstra opmærksomme på deres børns aktiviteter online og sikre, at de ikke bliver udsat for denne form for aggressiv markedsføring.
“Vi kan se, at der er et stort udbud af ulovlige e-cigaretter på sociale medier, som henvender sig til de unge. Vi gør alt, hvad vi kan for at opspore de ulovlige salgssider og kontakte de sociale medier, så det ulovlige indhold kan blive fjernet. Vi kan dog ikke forhindre alt salget, og derfor vil vi også opfordre forældrene til at være nysgerrige på deres børns færden på sociale medier,” siger Stine Pedersen, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.
Forældrenes rolle i bekæmpelsen af salget
Selvom Sikkerhedsstyrelsen har øget kontrollen med fysiske tobaksbutikker og kiosker, viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, at de unge synes, det er blevet sværere at købe e-cigaretter i butikker. Det betyder dog ikke, at salget er forsvundet – det har blot flyttet sig til de digitale platforme, hvor det er sværere at kontrollere.
Sikkerhedsstyrelsen arbejder hårdt på at identificere bagmændene bag de ulovlige salgsprofiler. Det er en udfordring, da disse profiler ofte ændrer sig hurtigt, men Sikkerhedsstyrelsen har taget skridt til at være til stede på disse platforme. De opretter også falske profiler på sociale medier som Snapchat, Telegram og TikTok, som ofte får notifikationer fra de ulovlige sælgere, når de åbner nye profiler.
“Vi kan nu se, at salget fra fx Snapchat flytter sig over på Telegram og Tik Tok, så nu opretter vi også falske profiler på de kanaler, så vi kan forsøge at forhindre salget af de her skadelige produkter til de unge, som bliver udsat for en aggressiv markedsføring,” siger Stine Pedersen.