Erhverv

Nye krav til renseanlæg skaber højere omkostninger for vandforbrugerne

Den nye politiske aftale om CO2-afgift på landbruget betyder dyrere løsninger for danske renseanlæg. Det vil føre til højere omkostninger for vandforbrugerne, mens kvælstofudledningen skal reduceres med endnu skarpere krav.

Nye krav til renseanlæg skaber højere omkostninger for vandforbrugerne
(foto: Via Ritzau/Danva)
Af Rikke Lund 3. april 2025

Ny aftale tvinger renseanlæg til dyrere løsninger

I den seneste politiske aftale, som er relateret til den grønne trepartsaftale, er der indført nye krav til renseanlæggene i 16 jyske kommuner, fire sjællandske og tre fynske kommuner. Aftalen betyder, at renseanlæggene skal implementere løsninger, der renser endnu bedre end i dag, hvilket medfører højere omkostninger for vandkunderne.

Carl-Emil Larsen, administrerende direktør i DANVA, understreger, at det betyder, at vandkunderne nu skal betale for løsninger, der er dyrere end de oprindeligt fastsatte løsninger. “Man ændrer praksis, så vandkunderne skal betale for løsninger, der er dyrere end de virkemidler, der normalt er rettesnoren i den politiske styringsmekanisme. I aftalen ser man nemlig bort fra den samfundsøkonomiske vinkel og lægger op til indsatser, som er dyrere pr. kg kvælstof for forbrugerne, end der var udgangspunktet for en CO2-afgift på landbruget,” siger han. Aftalen overser den samfundsøkonomiske tilgang, som normalt balancerer omkostninger og effekt.

Danmarks rummissioner tager form: Seks universiteter skal vise vejen til stjernerne

Læs også: Danmarks rummissioner tager form: Seks universiteter skal vise vejen til stjernerne

Konsekvenserne for vandkunderne

Den nye politiske aftale har også konsekvenser for vandkunderne. Ifølge Miljøministeriet vil husstande i de berørte kommuner forvente en årlig stigning i vandregningen på mellem 29 og 268 kroner, afhængigt af husstandens størrelse, med dobbelt så høje stigninger for familier med tre børn. Dette skyldes den ekstra indsats, der kræves for at reducere kvælstofudledningen med 572 tons, som aftalen fastslår.

Kritik af de økonomiske og praktiske udfordringer

DANVA påpeger, at de nye krav kan føre til ekstra udgifter for vandkunderne, især når man tager højde for, at det kan være vanskeligt at gennemføre ændringerne inden den fastsatte deadline i 2027. Der er også bekymring for, om det er realistisk at nå at udstede de nødvendige tilladelser til de ændrede rensemetoder til tiden, og om det vil føre til fejl- eller dobbeltinvesteringer, når kommuner allerede har planer om at nedlægge eller sammenlægge renseanlæg.

Strengere krav til kvælstof- og fosforrensning

Renseanlæggene skal leve op til nye, strenge krav. Kvælstofudledningen skal reduceres til 3,5 mg/l, hvilket er ca. en tredjedel af EU-kravet. Desuden skal fosfor udledes på maksimalt 0,1 mg/l, som er en tiendedel af EU-kravet for de mest forurenede vandområder.

Novo Nordisk Fonden investerer 400 mio. kr. i ny dansk natur: Her er, hvad det betyder for dit lokalområde

Læs også: Novo Nordisk Fonden investerer 400 mio. kr. i ny dansk natur: Her er, hvad det betyder for dit lokalområde

Coop Danmark leverer bedre resultater end forventet: Stærk fremgang i 2024

Læs også: Coop Danmark leverer bedre resultater end forventet: Stærk fremgang i 2024