Forbruger

Ny radionuklidterapi kan revolutionere kræftbehandling

En innovativ kræftbehandling udviklet i Danmark kan være løsningen på neuroendokrine tumorer (NET), en sjælden kræftform, der i øjeblikket har få behandlingsmuligheder.

Ny radionuklidterapi kan revolutionere kræftbehandling
(foto: Via Ritzau)
Af Rikke Lund 4. april 2025

Ny banebrydende behandling

I Danmark er et nyt forsknings- og innovationsprojekt ved navn AstraTATE under udvikling, og det har potentiale til at revolutionere behandlingen af neuroendokrine tumorer (NET), en sjælden og ofte dødelig kræftform. Projektet, støttet af en investering på knap 22 millioner kroner fra Innovationsfonden, fokuserer på at udvikle en effektiv radionuklidterapi, som kan målrette kræftcellerne og samtidig skåne det raske væv. Denne behandling har potentiale til at fjerne tumorer helt og samtidig reducere bivirkningerne i forhold til de nuværende terapier.

April har slået rekord med negative elpriser – og i dag sker det igen

Læs også: April har slået rekord med negative elpriser – og i dag sker det igen

Kampen mod neuroendokrine tumorer

Neuroendokrine tumorer er vanskelige at behandle, da 73 procent af tilfældene først opdages på metastatisk stadie, hvor behandlingsmulighederne er begrænsede. Disse tumorer, der kan sprede sig hurtigt, reducerer livskvaliteten og medfører store sundhedsomkostninger. Med eksisterende behandlinger er der ikke altid den ønskede effekt, og over 55 procent af patienterne får ikke tilstrækkelig lindring. AstraTATE-projektet sigter mod at løse denne udfordring med en ny generation af radionuklidbehandling, der gør brug af isotopen astat-211 (At-211), som har store potentialer i kræftbehandlingen.

Hvordan virker AstraTATE-behandlingen?

Radionuklidterapi fungerer ved at levere små mængder radioaktive isotoper til kræftcellerne. Isotopen er bundet til et molekyle, der specifikt søger mod kræftcellerne, hvilket gør, at behandlingen målrettes direkte mod tumoren. Dette minimerer skaderne på det sunde væv, men de nuværende produkter på markedet har stadig ikke opnået optimal effektivitet. AstraTATE’s anvendelse af At-211 er lovende, da denne isotop har potentiale til at opnå både højere effekt og bedre sikkerhed for patienterne.

Professor og overlæge Andreas Kjær udtaler:

“Dette projekt har potentiale til at væsentligt forbedre behandlingen af neuroendokrine tumorer. Ved hjælp af den nye teknologi overvindes mange af de udfordringer der i dag er forbundet med radioligand terapi af NET, så vi i fremtiden kan tilbyde en mere effektiv og skånsom løsning for patienter og dermed reducere byrden på sundhedssystemet.

Hvordan er projektet blevet muligt?

Udviklingen af radionuklidterapi med At-211 har været udfordrende, da isotopen er vanskelig at producere og arbejde med. Den har en kort levetid, hvilket gør det nødvendigt at finde en pålidelig kilde og effektiv metode til produktion. Projektet drager fordel af samarbejde mellem flere danske institutioner, herunder Rigshospitalet, der ejer den eneste cyklotron i Skandinavien, som er i stand til at producere At-211 i tilstrækkelige mængder til klinisk brug. TetraKit Technologies og Københavns Universitet bidrager med teknologi og ekspertise til at sikre en effektiv og stabil produktion af de nødvendige radiomolekyler.

Vejen frem mod klinisk anvendelse

Med et mål om at få AstraTATE ud til patienterne, har projektet sat sig for at teste den nye behandling i prækliniske studier og derefter gennemføre kliniske forsøg. Det samlede budget for projektet er 29 millioner kroner, og det forventes at strække sig over tre år. Ved at kombinere akademisk ekspertise og industrielle partnerskaber har AstraTATE potentiale til at ændre fremtiden for behandlingen af neuroendokrine tumorer.

Boligkøbere i lokalområdet foretrækker stadig fastforrentede lån trods nye tendenser

Læs også: Boligkøbere i lokalområdet foretrækker stadig fastforrentede lån trods nye tendenser

Advarsel: Hjorte i maj – Se video af hvor hurtigt de springer ud foran en bil!

Læs også: Advarsel: Hjorte i maj – Se video af hvor hurtigt de springer ud foran en bil!