Forbruger
Synshandicappede kan nu følge lokale medier via lyd
En ny aftale gør det muligt for synshandicappede at få adgang til lokale medier via lyd.
Øget adgang til lokal information for synshandicappede
Denne nye mulighed er resultatet af en aftale mellem Danske Medier og Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation, samt Det Kgl. Biblioteks Nota-service, der er det offentlige digitale bibliotek for personer med syns- og læsehandicap. Aftalen, som træder i kraft med det samme, er en forsøgsordning, der gælder frem til udgangen af 2026 og vil derefter blive evalueret.
Lokalnyheder er en vigtig del af det danske mediebillede, da de bidrager til at skabe et informeret og engageret lokalsamfund. Aftalen gør det muligt for synshandicappede at få samme adgang til lokal information som deres seende medborgere, og dermed også at deltage aktivt i samfundsdebatten.
Styrker lokaldemokratiet for synshandicappede
Dicle Duran Nielsen, adm. direktør i Danske Medier, udtaler: ”De lokale medier er vigtige for et stærkt oplyst demokrati. De skriver om skelsættende begivenheder, bidrager til at skabe sammenhold og udvikler lokalsamfundet. Et handicap må ikke være en forhindring for borgernes mulighed for at få adgang til faktabaseret kvalitetsjournalistik eller at deltage i den demokratiske debat. Vi glæder os derfor over aftalen.”
Også Dansk Blindesamfund er begejstrede for initiativet, som sikrer, at personer med synshandicap kan få adgang til information om alt fra lokale begivenheder til nyheder om vejarbejde og sportsresultater.
Diana Stentoft, landsformand for Dansk Blindesamfund, udtaler: ”Med denne aftale får vi samme mulighed for at tage del i lokaldemokratiet, og vi får samme adgang til information og viden, som vores seende naboer. Nu kommer vi til at kunne deltage i samtalen med vores medborgere.”
En stor gevinst for tilgængelighed og samfundsdeltagelse
Hos Det Kgl. Bibliotek er man også glad for aftalen og ser den som et vigtigt skridt fremad i arbejdet med at gøre information tilgængelig for alle borgere.
Kira Stine Hansen, vicedirektør hos Det Kgl. Bibliotek, udtaler: ”Danmark er beriget med en stor mængde velproducerede ugeaviser, der skriver om det lokale, som er tæt på os. Det er derfor glædeligt og et stort skridt fremad, at synshandicappede nu også får adgang til lokale nyheder.”
Hvad betyder denne aftale for synshandicappede?
Aftalen mellem de danske medieaktører og Det Kgl. Bibliotek giver synshandicappede en helt ny adgang til nyheder fra deres lokalsamfund. Det betyder, at personer med synshandicap kan få information om kommunale begivenheder, sportsnyheder, kulturtilbud og meget mere – uden at skulle være afhængige af hjælp fra andre. Dette vil kunne styrke deres mulighed for at deltage aktivt i samfundsdebatten og i lokaldemokratiet. Aftalen vil desuden være en mulighed for, at flere medier kan gøre deres indhold tilgængeligt på lyd, hvilket åbner op for yderligere inklusion.