Artikler

Nationalmuseet åbner nyt forskningscenter for maritim kulturarv

Njord – Center for maritim og submarin kulturarv skal sikre viden og bevaring af skibsvrag og stenalderbopladser. Det nye forskningscenter sætter fokus på Danmarks maritime historie fra oldtid til nutid.

Nationalmuseet åbner nyt forskningscenter for maritim kulturarv
Foto: Adobe Express
Af Gabriel Larsen 7. april 2025

Et hav af historie under overfladen

Danmark rummer en omfattende undervandskulturarv med anslået 20.000 skibsvrag og spor af lige så mange stenalderbopladser på havets bund. Nationalmuseet styrker nu sin indsats for at bevare denne skjulte skat med åbningen af Njord – Center for maritim og submarin kulturarv. Centret, der officielt åbner i dag, den 7. april 2025, vil fungere som en tværfaglig platform for forskning og formidling af den maritime danmarkshistorie.

Navnet Njord er inspireret af den nordiske gud for søfart, hvilket understreger centrets fokus på havet som en central del af vores kulturhistorie.

Region Midtjyllands klimaaftryk stiger trods positive tiltag på energi og affald

Læs også: Region Midtjyllands klimaaftryk stiger trods positive tiltag på energi og affald

Truet kulturarv kræver handling

Store dele af den maritime kulturarv er i fare for at forsvinde permanent som følge af nedbrydning. Njord-centret vil derfor prioritere forskning i, hvordan skibsvrag og stenalderbopladser bedst kan bevares. Forskningen skal ikke kun afdække historien bag disse fund, men også bidrage til at udvikle metoder til konservering og dokumentation, så fremtidige generationer kan få glæde af dem.

Centret vil blandt andet undersøge danske skibsvrag både inden- og udenlands, herunder to formodede danske slaveskibe i Costa Rica fra 1700-tallet. Centret planlægger også at nedsænke mindre skibe som led i eksperimenter, der skal belyse nedbrydningsprocesser i realtid. Et andet centralt projekt for centret er konserveringen og dokumentationen af Kolding-koggen – et af verdens ældste bevarede koggerskibe fra slutningen af 1100-tallet. Dette unikke fund giver indblik i middelalderens søfart og håndværk og er en vigtig brik i forståelsen af Danmarks maritime fortid.

Lokalt og internationalt samarbejde

Njord-centret samarbejder med en række danske museer, herunder Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Sea War Museum Jutland i Thyborøn og M/S Museet for Søfart i Helsingør, samt internationale partnere som Grønlands Nationalmuseum og Arkiv og National Museum of Costa Rica. Disse partnerskaber sikrer en bred videnbase og styrker indsatsen for at bevare den maritime kulturarv både lokalt og globalt.

Ny æra for dansk havforskning

Med støtte fra A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond og European Research Council markerer Njord-centret et vigtigt skridt i arbejdet med Danmarks maritime historie. Forskningen vil ikke kun gavne historikere, men også den brede offentlighed, der gennem formidling kan få indsigt i livet under havoverfladen – fra stenalderens bopladser til vikingerne og moderne søfart.

Forskningscenteret Njord er nu åbent, og du kan læse mere om det spændende projekt på Nationalmuseets hjemmeside.

Kilde: Nationalmuseet

Konfirmationsgaver: Hvad du skal vide om pengegaver til konfirmanden

Læs også: Konfirmationsgaver: Hvad du skal vide om pengegaver til konfirmanden

Danmarks mest omfattende sundhedsundersøgelse nogensinde skal afsløre, hvorfor vi bliver syge

Læs også: Danmarks mest omfattende sundhedsundersøgelse nogensinde skal afsløre, hvorfor vi bliver syge