Politik
Pulje til lokalplejehjem vækker begejstring – syv kommuner har allerede søgt støtte
Puljen er en del af ældrereformen, som har til formål at skabe mere mangfoldighed og lokal forankring i ældreplejen. Med midlerne får kommunerne mulighed for at skabe en ny type plejehjem – lokalplejehjem – hvor ledelse, medarbejdere og det omkringliggende lokalsamfund får stor indflydelse på driften.
Syv kommuner har allerede søgt – kun én plads tilbage i år
Interessen for den nye pulje til oprettelse og omlægning af lokalplejehjem er stor. På blot en uge har syv kommuner indsendt ansøgninger til Social- og Boligstyrelsen, der administrerer puljen på vegne af Ældreministeriet. Da der i 2025 kun er midler til otte kommuner, er der dermed kun plads til én ansøgning mere, før årets midler er opbrugt.
Lokal frihed og fællesskab i centrum
Den nye lov, som trådte i kraft 1. januar 2025, giver kommunerne mulighed for at etablere lokalplejehjem med kommunalt ejerskab. Driften varetages af en lokal bestyrelse, mens kommunen stadig har ansvar for visitation og finansiering.
Ifølge ældreminister Mette Kierkgaard er det netop dette samspil mellem fagprofessionelle og lokalsamfund, der gør lokalplejehjem til en nyskabende model:
“Det er fantastisk, at så mange kommuner allerede i år har mod på at gå i gang med en helt ny type plejehjem, hvor man giver magten over den daglige drift til medarbejdere, ledere og lokale kræfter. Det vil betyde, at flere ældre får mere at vælge imellem, når det gælder deres sidste bolig. Jeg er sikker på, at det giver mulighed for at skabe nogle skønne og trygge plejehjem med rig inddragelse af pårørende, frivillige, det lokale erhvervsliv og andre organisationer,” siger hun.
Økonomisk støtte til opstart
I år er der afsat 33 mio. kroner i støtte til lokalplejehjem. Hver kommune kan modtage et fast tilskud på fire mio. kroner, som skal dække opstartsudgifter såsom frikøb af medarbejdere til planlægning, udarbejdelse af beslutningsgrundlag samt midlertidige behov for IT- og HR-ressourcer.
Midlerne fordeles efter først-til-mølle-princippet, og med syv ansøgninger allerede modtaget, er det nu op til Social- og Boligstyrelsen at vurdere og behandle disse.
Puljen strækker sig frem til 2027, og der er afsat i alt godt 100 mio. kroner over de tre år. Det betyder, at kommuner, som ikke når med i år, får mulighed for at søge igen i 2026 og 2027.
“Vores plejehjem” – en vision med hjerte
Mette Kierkgaard ser lokalplejehjemmene som en naturlig forlængelse af det fællesskab, der allerede findes i mange lokalsamfund:
“Jeg drømmer selv om at klare mig så længe, som jeg kan i eget hjem, men skulle jeg en dag komme på plejehjem, så skal det helt sikkert være et lokalplejehjem, og hvor det er hele lokalsamfundets plejehjem. Jeg bor i en lille landsby uden for Ribe, og der er det ‘vores boldbane’, ‘vores forsamlingshus’ og ‘vores kirke’. Og med det lille ord ‘vores’ følger en følelse af ejerskab og ansvar. Man passer bedre på tingene, når de er ens egne. Man engagerer sig i dem. Sådan skal det også være med lokalplejehjem, at vi siger ‘vores plejehjem’, når vi kommer forbi,” siger hun.
Ansøgningsfrist i november
Kommuner, der ønsker at være en del af ordningen i 2025, har stadig mulighed for at søge. Fristen for at indsende ansøgninger er den 6. november 2025. Med den høje interesse er det dog uvist, hvor længe årets midler rækker.