Erhverv
Minister: Det skal være lettere for unge landmænd at blive selvstændige
Generationsskifte og unges muligheder for at blive selvstændige landmænd var omdrejningspunktet, da fødevareminister Jacob Jensen mandag den 12. maj besøgte mælkeproducent Frederik Grubbe i Ørbæk. Med sig havde ministeren LandboUngdoms formand Christian Orthmann og formand for organisationens politiske udvalg Søren Bang Nielsen.
En ny kalv – og en ny start
Svalerne fløj ind og ud af den åbne stald, og den friske lugt af hø og nyfødte kalve dannede rammen om mødet. Frederik Grubbe havde netop hjulpet en kalv til verden, da Jacob Jensen trådte ind på gårdspladsen iført habit og engangsstøvler.
Under rundvisningen på Ringergården, som Frederik Grubbe overtager til juli, blev fremtiden for unge landmænd diskuteret – og især de barrierer, der gør det svært for dem at etablere sig.
“Landbruget står overfor en stor udfordring, når det kommer til generationsskifte. Som det er lige nu, er det næsten kun landmandssønnen eller datteren, der kan blive selvstændig. Det betyder, at mange landbrug bliver solgt til nabolandmanden eller kapitalfonde, og det besværliggør mulighederne for, at unge uden familielandbrug kan blive etableret,” siger Frederik Grubbe.
En barndomsdrøm går i opfyldelse
Ringergården, som Frederik Grubbe nu overtager, ligger side om side med hans barndomshjem. Allerede som 12-årig arbejdede han på gården, og i 2023 kom den nuværende ejer med et tilbud, der skulle ændre alt.
“Han spurgte, om de skulle banke et til-salg-skilt op, eller om jeg kunne tænke mig at overtage. Jeg tænkte bare: ja for fanden! Jeg troede aldrig, det skulle blive muligt,” fortæller Frederik Grubbe.
Selvom hjælpen fra familien og sælgeren har været uvurderlig, har vejen til ejerskab været brolagt med økonomiske og bureaukratiske forhindringer.
“For det første stiller banken krav om 20 procent egenfinansiering samtidig med, at de betvivler EIFO-midler som egenfinansiering. Det kan få de fleste til at tabe pusten, for de færreste har sparet 5.000.000 kr. op i en alder af 25 år,” siger han.
LandboUngdom: Regler spænder ben
Ifølge LandboUngdoms formand Christian Orthmann står mange unge landmænd i samme situation som Frederik Grubbe – og mange må give op, før de når i mål. Han peger især på regler om tilknytning og afgifter som hæmmende faktorer.
“For eksempel succesionsreglerne om ”nær medarbejder”, hvor man skal have tre år på fuldtid inden for fem år. Her er det relevant at kigge på, at hvis man som i Frederiks tilfælde har en tæt tilknytning til virksomheden, skal tidskravet lempes, så man kan succedere,” siger Christian Orthmann.
Han fremhæver også tinglysningsafgiften som en betydelig barriere for unge med iværksætterdrømme.
“Det vil være meget mere realistisk, hvis man kunne dele afgiften ud over en årrække, så man ikke skal betale samtidig med, at man afholder alle de andre udgifter i forbindelse med etableringen,” siger han.
Ministeren: Vi skal ikke spænde ben for de unge
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen lyttede opmærksomt til de unges bekymringer og lover at tage dem med videre til Christiansborg.
“Jeg er åben for at se på, om vi kan justere reglerne, og om nogle regler kan fortolkes bredere. Det kan eksempelvis være, at man kan have tilknytning på andre måder i kraft af geografi eller personlige relationer. Det vigtigste er, at vi ikke spænder ben for, at unge, driftige landmænd – som Frederik for eksempel – kan få mulighed for at overtage og drive erhvervet videre,” siger ministeren.
Et liv med ansvar – og glæde
Selvom vejen til selvstændighed har været lang og besværlig, er Frederik Grubbe ikke i tvivl om, hvorfor han har valgt landmandslivet.
“Jeg får lov at tage beslutninger selv, og bevise at jeg kan. Og så er der ikke noget bedre end at komme ud i stalden mandag morgen, når en ko har kælvet en dejlig kviekalv, og de ansatte smiler og siger godmorgen og mener det,” siger han.