Helbred

Danskere stresser i stilhed: Hukommelsesbesvær og søvnproblemer rammer bredt

Ny nordisk helbredsrapport afslører, at selvom færre danskere oplever hyppig stress sammenlignet med vores nordiske naboer, kæmper mange med skjulte mentale belastninger, der påvirker hukommelse og koncentrationsevne.

Stresset mand gnider sig i øjnene foran computerskærm, holder briller i hånden, viser tegn på mental udmattelse og stress på arbejdspladsen.
Kognitive stresssymptomer som koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer rammer stadig flere danskere, der kæmper med mental belastning i hverdagen uden at søge hjælp. Foto: Adobe Express
Af Gabriel Larsen 16. maj 2025

Den stille stress-epidemi

Bag facaden af dansk “hygge” og vores ry for balance og ro, gemmer sig en anden virkelighed. Selvom Danmark har den laveste andel af personer, der rapporterer hyppig stress i Norden, viser en ny omfattende undersøgelse fra If Forsikring, at danskerne i stigende grad oplever mentale belastninger, der påvirker deres dagligdag.

Ifølge If Nordic Health Report 2025, der bygger på interviews med over 4.200 personer på tværs af de nordiske lande, oplever hele 73 procent af danskerne negativ stress i varierende grad. Kun 10 procent rapporterer, at de ofte føler sig stressede, men hele 63 procent oplever stress “indimellem” – et tal der indikerer, at stress er blevet en normaliseret del af mange danskeres hverdag.

Ny metode fra Randers kan gøre livmoderhalskræftscreening nemmere for kvinder

Læs også: Ny metode fra Randers kan gøre livmoderhalskræftscreening nemmere for kvinder

Stress ændrer karakter

Særligt bemærkelsesværdigt er det, at stress i Danmark synes at ændre karakter. Hvor fysiske symptomer som hovedpine er faldende, stiger de kognitive symptomer markant. Hele 55 procent af danskerne rapporterer om hukommelsesbesvær – en stigning på 10 procentpoint siden sidste måling i 2024.

Samtidig melder 52 procent om øget irritabilitet, hvilket er en stigning fra 48 procent i 2024. Disse tal tegner et billede af en befolkning, der måske ikke er i akut krise, men som oplever en mere snigende form for mental belastning.

Langvarig belastning

Undersøgelsen viser også, at 35 procent af de stressede danskere har oplevet stress i mere end seks måneder. Selvom dette tal er lavere end i nabolandene Sverige og Norge, er det stadig et alvorligt signal om langvarig belastning.

Sammenlignet med 2024 har Danmark dog oplevet den mest markante positive udvikling blandt de nordiske lande med et betydeligt fald i andelen af personer, der kæmper med angst og fysiske smerter som stresssymptomer.

Arbejdskrav og balance

I modsætning til vores nordiske naboer, hvor arbejds-livsbalance og private problemer ofte er de primære stressfaktorer, peger rapporten på, at danskerne i højere grad oplever stress på grund af krav på arbejdspladsen.

Dette gælder særligt for aldersgruppen 30-59 år, som ofte også har mange forpligtelser i hjemmet, hvilket gør dem særligt sårbare over for akkumuleret stress over tid. Undersøgelsen viser også en tydelig sammenhæng mellem indkomst og stress, hvor 36 procent af højindkomstgruppen rapporterer, at deres stress primært skyldes krav på arbejdspladsen, sammenlignet med kun 14 procent i lavindkomstgruppen.

Kønsforskelle i stressoplevelsen

Rapporten afslører også interessante kønsforskelle i oplevelsen af stress. Kvinder rapporterer oftere om stress “nu og da”, mens mænd er mere tilbøjelige til at sige, at de slet ikke føler stress. Dette kunne tyde på en potentiel “stress-kløft” mellem kønnene, hvor kvinder enten er mere udsatte for stress eller mere tilbøjelige til at erkende og rapportere om deres stressoplevelser.

Behov for forebyggende indsats

Selvom Danmark umiddelbart fremstår som det mindst stressede land i Norden, understreger undersøgelsen behovet for tidlig og målrettet indsats mod stress, særligt på arbejdspladsen, hvor kravene fortsætter med at stige på tværs af aldersgrupper.

Den stigende forekomst af kognitive symptomer som koncentrations- og hukommelsesproblemer indikerer en befolkningsgruppe, der mentalt er presset og kan få behov for støtte, der specifikt adresserer denne type stress-konsekvenser.

Kilde: If Forsikring

Pilotprojekt ‘Styrrummet’ i Viborg forvandler astmaskole fra hospitalsgange til parkourbaner

Læs også: Pilotprojekt ‘Styrrummet’ i Viborg forvandler astmaskole fra hospitalsgange til parkourbaner

Mange unge mænd føler sig alene – sådan kan de få hjælp

Læs også: Mange unge mænd føler sig alene – sådan kan de få hjælp