Forbruger

Kunstig intelligens skal hjælpe dig til at vælge grønnere dagligvarer

Forskere fra SDU, AU og KU er i gang med at udvikle en kunstig intelligens, der skal få forbrugere til at vælge sundere og mere bæredygtige varer, når de handler online. Målet er at hjælpe os til at gøre grønnere valg uden at tvinge os.

Kunstig intelligens skal hjælpe dig til at vælge grønnere dagligvarer
AI Nudge2Green (foto: Adobe)
Af Rikke Lund 17. maj 2025

Sådan skal AI hjælpe med grønnere indkøb

I dag kender vi alle de anbefalingsalgoritmer, som Netflix, Spotify og TikTok bruger til at foreslå film, musik og indhold. Forskere har nu fået idéen om at bruge en lignende teknologi til at ændre vores indkøbsvaner – men ikke for at øge profitten, men for at hjælpe os med at vælge mere bæredygtige produkter. Projektet, der bærer navnet Nudge2Green, er et samarbejde mellem forskere og virksomheder fra SDU, AU, KU, Food Organization of Denmark og Heco et al. Deres mål er at udvikle en kunstig intelligens, som hjælper os til at vælge grønnere og sundere varer, når vi handler online.

Projektet bygger videre på en app, Optius.app, som allerede hjælper brugere med at få et overblik over deres dagligvareindkøb. Fremtiden er, ifølge Benjamin Heco, Managing Partner i Heco et al, at man via elektroniske kvitteringer kan få smartere og grønnere forbrugsvaner. Appen skal kunne foreslå alternativer til klimabelastende produkter som kød og mejeriprodukter eller usund mad ved hjælp af pop-up-vinduer og påmindelser.

El-scootere får nu også vejhjælp – nyt abonnement dækker et stort behov

Læs også: El-scootere får nu også vejhjælp – nyt abonnement dækker et stort behov

Udvikling af AI-baseret nudging

En af de største udfordringer er at samle data om fødevarers klimaaftryk og sundhed. Der findes ikke en omfattende database på området, så forskerne skal selv opbygge en. Mahyar T. Moghaddam, lektor på Syddansk Universitet og leder af projektet, forklarer, at arbejdet handler om at udvikle en algoritme, som kan nudge forbrugerne i en grønnere retning gennem små anbefalinger og informationer.

Aarhus Universitet er ansvarlig for at designe nudging-strategierne, og de trækker på den nyeste viden indenfor adfærdspsykologi for at få forbrugerne til at træffe bæredygtige valg. Klaus G. Grunert, professor på Aarhus Universitet, påpeger, at forbrugernes madindkøb er under forandring, især med fremkomsten af digitale indkøbshjælpemidler, og at dette giver en unik mulighed for at påvirke forbrugernes valg.

Livscyklusvurdering og bæredygtighed

Forskerne fra Københavns Universitet bidrager med livscyklusvurderinger af fødevarer for at levere et omfattende datasæt om fødevarernes miljøpåvirkning. Dette data vil blive brugt til at udvikle AI-teknologien, der kan nudge forbrugerne til at vælge mere bæredygtige produkter. Marianne Thomsen, professor ved KU, understreger, at livscyklusvurderingerne spiller en vigtig rolle i at sikre præcise og pålidelige anbefalinger.

Industripartnere som Food Organization of Denmark er med til at sikre, at de udviklede værktøjer bliver omsat til konkrete løsninger for den danske fødevarebranche. Gyda Marie Bay, chef for bæredygtig og sund mad i Food Organization of Denmark, fremhæver, at mange fødevarevirksomheder er interesserede i sundhed og bæredygtighed, men har brug for dokumenterede metoder for at kunne gøre en reel forskel.

Kæbesmerter rammer hver fjerde – tal blandt unge eksploderer

Læs også: Kæbesmerter rammer hver fjerde – tal blandt unge eksploderer

SPAR uddeler gratis affaldskits – og alle kan være med

Læs også: SPAR uddeler gratis affaldskits – og alle kan være med