Erhverv

Blomsterstriber booster nyttedyrene: Disse blomster øger antallet af skadedyrenes naturlige fjender markant

Nye forskningsresultater viser, at blomsterstriber på marker ikke kun er pæne – de er også ekstremt effektive. Bare to forskellige blomsterarter kan øge antallet af nyttedyr med over 70 %, og jo flere arter du tilføjer, jo bedre. Det gavner både natur og landbrug – og måske også din pengepung.

Blomsterstriber booster nyttedyrene: Disse blomster øger antallet af skadedyrenes naturlige fjender markant
Farverige blomster som bellis, røllike og okseøje tiltrækker insekter, der jager skadedyr – og kan forbedre markens sundhed med op til 70 %. Et enkelt valg med stor effekt (Foto: Adobe/AI)
Af Rikke Lund 22. maj 2025

Flerfarvede striber beskytter dine afgrøder

Blomsterstriber langs marker og grøfter er blevet et almindeligt syn i landskabet, men deres nytteværdi har været til debat. Nu viser et nyt metastudie fra Københavns Universitet, at blomsterstriber kan være en effektiv måde at tiltrække naturlige fjender til skadedyr på – især hvis der er mindst to blomsterarter i spil.

Studiet afslører, at blot to forskellige blomsterarter i en stribe i gennemsnit øger antallet af nyttedyr med hele 70 %. Og effekten vokser for hver ny art, man tilføjer – med 4,1 % per art. Dermed bliver blomsterstriber en vigtig brik i den grønne omstilling og i arbejdet med at nedbringe pesticidforbruget i EU med 50 % inden 2030.

Lokale foreninger og initiativer i Viborg får økonomisk håndsrækning på 147.630 kroner

Læs også: Lokale foreninger og initiativer i Viborg får økonomisk håndsrækning på 147.630 kroner

Derfor virker mangfoldigheden

Forklaringen på den markante effekt ligger i, at flere blomsterarter sørger for, at der er føde nok til nyttedyrene hele dyrkningssæsonen. Da forskellige blomster blomstrer på forskellige tidspunkter, kan nyttedyrene leve og jage i marken i længere perioder.

Enkelte blomsterarter som okseøjebellis og røllike er særligt effektive, fordi de har åbne blomster, som gør det let for nyttedyr som rovinsekter og snyltehvepse at få adgang til pollen og nektar. Dette fungerer som et kosttilskud, når der mangler skadedyr at spise.

Desuden er det mere risikabelt kun at satse på én art – skulle den fejle eller ikke trives, er effekten tabt. Med flere arter er sandsynligheden for succes større og mere stabil.

Blomsterstribe
Samspillet mellem skadedyr og nyttedyr i blomsterstriber og marker udvikler sig i løbet af sæsonen. I foråret kan nyttedyrene finde føde i blomsterstriberne, og når skadedyrene senere dukker op i marken, følger de naturlige fjender med og fortsætter jagten dér (illustration: Nika Jachowicz)

Mariehøns og fluer på arbejde

Metastudiet viser, at blomsterstriber især tiltrækker rovinsekter som mariehøns, svirrefluer, næbtæger og blødvinger – insekter, som lever af blandt andet bladlus, trips og små larver. Disse arter spiller en vigtig rolle som naturlige bekæmpere af skadedyr og bidrager til en sundere og mere robust planteproduktion.

Især flerårige, hjemmehørende arter anbefales, da de kan stå flere år og fungere som fast tilholdssted for nyttedyrene, som kan overvintre og opbygge deres populationer. Det styrker både biodiversiteten og landmandens økonomi på længere sigt.

Støtteordningerne skal være nemmere

Selvom blomsterstriber har dokumenteret effekt, kan bureaukratiske regler stå i vejen for udbredelsen. Mange landmænd oplever det som besværligt at søge støtte, fordi kravene til såtidspunkt og slåtidspunkt er for stramme.

Hvis støttereglerne bliver mere fleksible og målrettet naturens behov, vil det være lettere for landmænd at bruge blomsterstriber aktivt i bekæmpelsen af skadedyr. Det vil både understøtte den grønne omstilling og reducere behovet for kemiske midler i landbruget.

Millioninvestering i bæredygtigt fiskeri skal sikre havets fremtid

Læs også: Millioninvestering i bæredygtigt fiskeri skal sikre havets fremtid

Dagrofa investerer i landsbylivet: Nu uddeles 8 millioner kroner til nye lokale dagligvarebutikker

Læs også: Dagrofa investerer i landsbylivet: Nu uddeles 8 millioner kroner til nye lokale dagligvarebutikker