Helbred

Kræftens Bekæmpelse om ny kræftplan: Forebyggelse er den helt rigtige kurs

Med offentliggørelsen af Kræftplan V har regeringen sat en ny kurs i kampen mod kræft. Hos Kræftens Bekæmpelse bliver den styrkede indsats for forebyggelse taget imod med stor tilfredshed.

Kræftens Bekæmpelse om ny kræftplan: Forebyggelse er den helt rigtige kurs
Det giver sig selv, at forebyggelse skal være en del af en kræftplan, og det er jeg glad for, at regeringen også mener, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Af Dinny Eriksen 24. maj 2025

ire ud af ti kræfttilfælde kan forebygges

Kræftens Bekæmpelse peger på, at hele 40 procent af alle kræfttilfælde kan forebygges, og derfor er det helt afgørende, at forebyggelse nu er blevet en del af Kræftplan V.

– Det giver sig selv, at forebyggelse skal være en del af en kræftplan, og det er jeg glad for, at regeringen også mener. Der er så meget at vinde – både for den enkelte og for samfundet – hvis vi sætter ind i tide og forhindrer, at mennesker får kræft og andre alvorlige sygdomme, siger Jesper Fisker, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Ny metode fra Randers kan gøre livmoderhalskræftscreening nemmere for kvinder

Læs også: Ny metode fra Randers kan gøre livmoderhalskræftscreening nemmere for kvinder

Kritik banede vejen for ændring

Da arbejdet med Kræftplan V blev sat i gang, var forebyggelse ikke en del af det oprindelige kommissorium. Det udløste kritik fra både sundhedsfaglige eksperter og patientorganisationer. Nu er forebyggelse dog blevet integreret som en central del, hvilket bliver hilst velkommen fra flere sider.

Et fælles ansvar

Hver dag får omkring 40 danskere kræft på grund af livsstilsfaktorer som tobak, UV-stråling, alkohol, overvægt og miljøpåvirkninger.

– Det er alt for nemt og billigt at leve usundt i Danmark. Udbuddet af usunde produkter er for stort. Det er ikke en opgave, den enkelte skal stå med alene – det er et fælles ansvar at gøre noget ved det. Ja, vi har alle et ansvar – også som forældre – men som forbrugere står vi over for nogle ekstremt stærke kræfter. De store virksomheder, der tjener penge på usunde produkter, har desværre masser af muskler til at markedsføre sig effektivt, siger Jesper Fisker.

Solariestop og nikotinregulering

Kræftplan V indeholder en række konkrete initiativer. Et af dem er indførelsen af en aldersgrænse på 18 år for brug af solarier. Det er et tiltag, som Kræftens Bekæmpelse har arbejdet for i mange år. Baggrunden er, at unge mennesker er særligt udsatte for skader fra UV-stråling.

Derudover foreslår regeringen en række nikotinrelaterede tiltag. Det gælder blandt andet begrænsning af salgssteder for tobak og nikotinprodukter samt tilbud om gratis rygestopmedicin til kræftpatienter. En ny anmeldelsespligt skal desuden bremse nye nikotinprodukter i seks måneder, mens de bliver vurderet af myndighederne.

Skærpede regler for markedsføring

Et andet vigtigt tiltag i Kræftplan V er ønsket om at forbyde reklamer for usunde fødevarer og drikkevarer rettet mod børn under 15 år.

– Det er alt sammen gode initiativer, der sender et klart signal om, at regeringen har ambitioner med forebyggelsen. Nu ser vi frem til, at man også tager næste skridt og fremlægger et forslag til en folkesundhedslov. Loven er en del af sundhedsreformen, men er endnu ikke blevet omsat til en politisk aftale, siger Jesper Fisker.

En ny retning for folkesundheden

Med Kræftplan V sætter regeringen en ny retning, hvor livsstilsforebyggelse bliver en integreret del af kræftbekæmpelsen. Hos Kræftens Bekæmpelse ses det som et afgørende skridt mod at nedbringe antallet af kræfttilfælde og forbedre folkesundheden på lang sigt.

Pilotprojekt ‘Styrrummet’ i Viborg forvandler astmaskole fra hospitalsgange til parkourbaner

Læs også: Pilotprojekt ‘Styrrummet’ i Viborg forvandler astmaskole fra hospitalsgange til parkourbaner

Mange unge mænd føler sig alene – sådan kan de få hjælp

Læs også: Mange unge mænd føler sig alene – sådan kan de få hjælp