Artikler

Dansk forskning af ‘molekylære fingeraftryk’ kan revolutionere diabetes behandling

Forskere fra Københavns Universitet har identificeret molekylære fingeraftryk, der kan revolutionere diagnosticering og behandling af type 2-diabetes. Opdagelsen kan muliggøre skræddersyet medicin og tidlig påvisning af sygdommen.

Læge måler blodsukker på patients finger med digitalt apparat i klinisk miljø, illustrerer hvordan molekylære fingeraftryk kan forbedre diabetesdiagnostik
Revolutioneren af diabetesbehandlingen starter med ny viden om, hvordan molekylære fingeraftryk kan afsløre individuelle forskelle i insulinfølsomhed allerede før sygdommen opstår. Opdagelsen kan føre til mere præcise målinger og tidligere diagnosticering end traditionelle metoder. Foto: Adobe Express
Af Gabriel Larsen 28. maj 2025

Nyt gennembrud udfordrer traditionel tænkning

Forskere har gjort en opdagelse, der kan ændre måden, vi forstår og behandler diabetes på. Ved hjælp af avanceret proteinanalyse har de påvist, at hver enkelt person besidder molekylære fingeraftryk, der afslører, hvor godt kroppen håndterer insulin.

Undersøgelsen afdækker, at mennesker har en unik og varierende grad af insulinresistens helt ned på det molekylære niveau. Disse molekylære fingeraftryk udfordrer den traditionelle måde at klassificere mennesker på som enten sunde eller syge af type 2-diabetes.

Sådan afholder du en værdig begravelse i Viborg

Læs også: Sådan afholder du en værdig begravelse i Viborg

Stor variation hos både raske og syge

Forskningsholdet bag studiet fandt betydelig variation i insulinfølsomheden, selv blandt personer, der betragtes som sunde. Overraskende viste det sig også, at nogle mennesker med type 2-diabetes faktisk reagerer bedre på insulin end raske individer.

Denne erkendelse peger på, at sygdomsforståelsen bør bevæge sig væk fra simple kategoriseringer. I stedet bør der fokuseres på den individuelle variation mellem mennesker, som de molekylære fingeraftryk nu kan afdække.

Avanceret teknologi åbner nye muligheder

Gennembrudet blev opnået ved brug af sofistikeret proteinanalyse, der gjorde det muligt at kortlægge små molekylære ændringer i muskelvæv. Forskerne undersøgte muskelbiopsier fra over 120 personer og kunne identificere, hvilke proteiner der ændrer sig, efterhånden som insulinresistens udvikler sig.

De molekylære fingeraftryk kan hjælpe med at identificere personer i risiko for diabetes tidligere, end nuværende kliniske metoder er i stand til – endda før symptomerne viser sig.

Vejen mod personlig medicin

Forskningsresultaterne åbner døren for mere målrettede behandlinger. De molekylære fingeraftryk kan potentielt bruges til at udvikle personlig medicin, der er skræddersyet til den enkelte patients behov.

Når forskerne kombinerer dybe kliniske data med de molekylære signaturer for insulinresistens, får de en langt større forståelse af folks insulinresistens. Denne viden kan bruges til at designe præcisionsmedicin, der rammer mere præcist end dagens standardbehandlinger.

Håb for fremtiden

Opdagelsen repræsenterer et vigtigt skridt mod en fremtid, hvor diabetesbehandling kan skræddersyes til den enkelte. Forskningen bygger et fundament for at udvikle behandlinger, der ikke blot behandler symptomer, men rammer de underliggende årsager på et molekylært niveau.

Studiet viser, hvordan molekylære fingeraftryk kan blive et kraftfuldt værktøj i kampen mod diabetes. Samarbejdet mellem Københavns Universitet, Karolinska Institutet i Sverige og Steno Diabetes Center i Danmark har resulteret i forskning, der er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Cell.

Læs hele studiet her: Personalized molecular signatures of insulin resistance and type 2 diabetes – ScienceDirect

Kilde: Københavns Universitet

Erhvervskørsel med varebiler er blevet et ræs på landevejene

Læs også: Erhvervskørsel med varebiler er blevet et ræs på landevejene

Nye emballage-regler kræver handling fra danske virksomheder

Læs også: Nye emballage-regler kræver handling fra danske virksomheder