Forbruger

Nye regler fra 1. juli 2025: Skal sikre sundere hunde og beskytte tæver

Fra den 1. juli træder nye regler i kraft, som stiller krav om dyrlægekontrol, før visse hunde må bruges i avl. Formålet er at mindske antallet af arvelige lidelser blandt danske hunde og sikre bedre forhold for tæver, der anvendes i avl.

Nye regler fra 1. juli 2025: Skal sikre sundere hunde og beskytte tæver
(foto: adobe)
Af Dinny Eriksen 3. juni 2025

Fokus på sundhed og dyrevelfærd

Flere hunderacer kæmper med arvelige problemer, som i nogle tilfælde kan tilskrives indavl, og i andre tilfælde avl med særlige træk, der belaster dyrets helbred. De nye regler er et skridt mod at sikre, at kommende generationer af hunde får bedre livsvilkår.

– Når hunde af nogle racer fremover skal undersøges og godkendes hos dyrlæge inden parring, forventer jeg, at vi vil se færre hvalpe med nedarvede svagheder. Det vil give et bedre hundeliv til mange hunde, og også betyde, at mange ejere slipper for de bekymringer, det giver, at have en hund med smerter og skavanker, siger Charlotte Vilstrup Castle, veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen.

El-scootere får nu også vejhjælp – nyt abonnement dækker et stort behov

Læs også: El-scootere får nu også vejhjælp – nyt abonnement dækker et stort behov

Racer med særlige risici

Reglerne omfatter en række racer, der er kendt for øget risiko for arvelige sygdomme. Fremover vil disse hunde skulle undersøges og godkendes af en dyrlæge, før de anvendes i avl.

Golden retriever, labrador retriever og schæferhund skal screenes for hofte- og albueledsdysplasi. Gravhunde skal undersøges for risiko for diskusprolaps. Kortsnudede racer som mops, fransk bulldog og engelsk bulldog skal gennemgå en særlig vejrtrækningstest. Hos cavalier king charles spaniel vil både hjertet og hovedet blive undersøgt, da racen er kendt for problemer med rygmarv og hjerteklapper.

Nye krav til tæver i avl

De nye regler omfatter også begrænsninger for, hvor ofte og hvornår tæver må få hvalpe. Hidtil har der ikke været fastsat en minimumsalder for parring, men det ændres nu.

– Det er vigtigt at beskytte tæver, som bliver brugt til avl. Det bliver de nu med regler om, hvor tidligt de må parres og hvor mange kuld hvalpe de må få. For tæver, som får flere kuld eller føder ved kejsersnit kommer der også krav om hhv. restitutionsperiode og færre kuld, siger Charlotte Vilstrup Castle.

Små tæver må fremover ikke parres før de er mindst 18 måneder gamle, mens større tæver skal være mindst 24 måneder. Samtidig fastsættes en øvre grænse på fem kuld hvalpe i tævens levetid.

Et nyt kapitel i dansk hundeavl

Med de nye regler lægger myndighederne op til en mere ansvarlig og sundhedsfokuseret tilgang til hundeavl. Målet er ikke blot at beskytte hundene, men også at gøre hverdagen lettere for de mange hundeejere, der ønsker en sund og livskraftig hund.

Kæbesmerter rammer hver fjerde – tal blandt unge eksploderer

Læs også: Kæbesmerter rammer hver fjerde – tal blandt unge eksploderer

SPAR uddeler gratis affaldskits – og alle kan være med

Læs også: SPAR uddeler gratis affaldskits – og alle kan være med