Familie
Grønne events på vej: Nu kan festivaler og konferencer få Svanemærket
Det er nu blevet muligt at gøre sommerens mange begivenheder lidt grønnere. Med en ny certificeringsordning kan events fremover opnå Svanemærket – det officielle nordiske miljømærke – som dokumenterer en lavere miljø- og klimabelastning. Kravene gælder både indendørs og udendørs arrangementer såsom festivaler, konferencer, seminarer, udstillinger og sportsstævner.
Stor interesse fra eventbranchen
Interessen for den nye mærkningsordning har allerede vist sig markant i eventbranchen, der længe har efterspurgt konkrete rammer for bæredygtige initiativer.
”Vi har fået mange henvendelser fra aktører, der gerne vil gøre en mærkbar grøn forskel, men har brug for hjælp til, hvordan de sikrer det i praksis, når de skal planlægge og afholde deres events. De er fx i tvivl om, hvilke tiltag der gør en reel miljøforskel, hvordan de skal prioritere deres miljøindsatser, eller hvilke krav de skal stille til leverandører. Og det er netop det, Svanemærket kan give dem”, fortæller Heidi Bugge, kriteriechef i Miljømærkning Danmark.
Fokus på mindre affald og ressourceforbrug
Et centralt element i de nye krav er fokus på at begrænse ressourceforbruget og mængden af affald – særligt i kampen mod den udbredte ”brug-og-smid-væk”-kultur.
”Der bliver generelt brugt rigtig mange ressourcer, når der bliver afholdt arrangementer. For at bekæmpe ”brug-og-smid-væk”-kulturen og sikre en mere cirkulær økonomi, stiller Svanemærket bl.a. krav om genbrug eller upcykling af dekorationsmaterialer, som fx LED-lys, møbler og duge, blomsterarrangementer og andre dekorative genstande. Der er også skrappe krav til mademballage, service og kopper – herunder krav om et indsamlingssystem, der sikrer genbrug eller genanvendelse, ligesom der er krav til effektiv affaldssortering”, lyder det fra Heidi Bugge.
Skrappe krav til mad, energi og biodiversitet
For at reducere den samlede miljøpåvirkning skal et svanemærket event leve op til en række skrappe krav, blandt andet i forhold til madens klimaaftryk og brugen af energi.
”Der er krav om, at en vis andel af maden og drikkevarerne skal være økologiske og vegetariske. Samtidig stiller vi krav til energikilderne, der anvendes – det er især vigtigt for udendørs events, hvor man ofte benytter dieselgeneratorer. Det er en klar fordel, hvis man i stedet vælger grøn strøm eller biobrændstoffer”, forklarer Bugge.
Også hensynet til biodiversiteten bliver adresseret:
”Udendørs events skal dokumentere, hvilke tiltag de gør for at beskytte naturen omkring dem. Det kan fx være, hvordan man undgår slid på sårbare naturområder eller sikrer levesteder for dyr og planter”, uddyber hun.
Mere end et mærke – et værktøj til grøn omstilling
Svanemærket er kendt som et af verdens mest ambitiøse miljømærker og er anerkendt som et såkaldt Type I-miljømærke. Det gør mærket til et oplagt værktøj for virksomheder og organisationer, der arbejder med bæredygtighed, også i forhold til dokumentation.
”Svanemærket er et af verdens skrappeste miljømærker, og det er samtidig et anerkendt Type I-miljømærke. Det betyder, at det både kan være med til at styrke den grønne kommunikation af et event, ligesom det rummer klare fordele i forhold til fx ESG-rapportering”, slutter Heidi Bugge.
Fakta: Svanemærkede events
Et event, der opnår Svanemærket, skal leve op til krav inden for blandt andet energi og klima, transport, mad og drikke, biodiversitet, ressourceforbrug, rengøringsmidler og kommunikation. Det betyder blandt andet:
- Lavere energiforbrug og drivhusgasudledning.
- Fokus på el og biobrændstoffer fremfor fossile brændsler.
- Genbrug og miljømærkede alternativer til engangsservice.
- Økologiske og vegetariske madvalg.
- Effektiv affaldssortering og reduceret kemikalieforbrug.
- Involvering af både medarbejdere, leverandører og gæster i miljøindsatsen.
Certificeringen kan opnås af en bred vifte af events – fra festivaler og messer til firmaarrangementer og politiske møder.
De nye krav er udarbejdet med støtte fra Nordisk Ministerråd og skal gøre det nemmere at træffe miljøvenlige valg, når man planlægger arrangementer i både lille og stor skala.