Familie

Fødselsaftale giver nybagte forældre ret til hjemmebesøg

En ny politisk aftale giver nu alle nybagte forældre ret til hjemmebesøg af sundhedspersonale dagen efter, de udskrives fra hospitalet. Initiativet, der er en del af en bred aftale om at styrke fødselsområdet, har til formål at skabe større tryghed og bedre støtte omkring den første tid med en nyfødt.

Fødselsaftale giver nybagte forældre ret til hjemmebesøg
Foto: Adobe
Af Dinny Eriksen 8. juni 2025

Alle nybagte forældre får ret til støtte hjemme

Førstegangsfødende har tidligere haft ret til hjemmebesøg, hvis de blev udskrevet inden for et døgn efter fødslen. Denne ordning udvides nu til også at omfatte flergangsfødende, som fremover vil få samme rettighed. Hjemmebesøgene tilbydes af en jordemoder eller andet sundhedspersonale og skal ske dagen efter udskrivningen – eller senere, hvis familien ønsker det.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde fremhæver betydningen af den nye aftale:

“Vi skal sikre gode og trygge rammer for gravide, fødende og deres familier og sørge for, at nybagte forældre kan få støtte og vejledning umiddelbart efter fødslen. Det gælder, uanset om det er første, anden eller tredje gang, man bliver forældre. Og med aftalen styrker vi fødselsområdet, så alle spædbørnsforældre kan få en god og tryg start på livet med et lille, nyt familiemedlem.”

Et enigt Folketing giver ny støtte til forældre i krise

Læs også: Et enigt Folketing giver ny støtte til forældre i krise

Kendt jordemoder skal give tryghed

Et andet centralt punkt i aftalen er en styrkelse af kontinuiteten i graviditets- og fødselsforløb. Det sker blandt andet gennem Kendt Jordemoderordningen, hvor gravide i højere grad får mulighed for at følges af den samme jordemoder hele vejen fra graviditet over fødsel og til tiden efter.

Denne kontinuitet har især stor betydning for sårbare gravide, hvor tryghed og tillid kan være afgørende for fødselsoplevelsen.

Forberedelse i mindre grupper

Aftalen indebærer også forbedringer i fødsels- og forældreforberedelsen. Fremover skal førstegangsfødende og deres partnere tilbydes gruppebaseret forberedelse på mindre hold med cirka otte deltagere. Dette skal både klæde forældrene bedre på og medvirke til at reducere stress i den tidlige forældrerolle.

Formålet er at skabe et mere personligt og trygt læringsmiljø, som også kan styrke relationer mellem kommende forældre og sundhedspersonalet.

Fokus på personalets trivsel og ammerådgivning

For at understøtte implementeringen af de nye tiltag, afsættes der midler til en særlig rekrutterings- og fastholdelsespakke for fødeafdelingerne. Pengene skal bruges til at forbedre arbejdsvilkårene og sikre nok personale – både nu og i fremtiden.

Derudover kan nogle af midlerne målrettes initiativer, der styrker sundhedspersonalets kompetencer, særligt i forhold til rådgivning om amning.

Politisk enighed og langsigtet plan

Aftalen er blevet til i et bredt politisk samarbejde mellem regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) samt Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. I alt er der afsat 68 millioner kroner årligt fra 2025 og frem.

En opfølgende evaluering af aftalens effekt er planlagt til 2028. Her vil blandt andet resultater fra den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) indgå, som blandt andet måler kvinders oplevelser af deres fødselsforløb og støtte i forhold til amning.

Med denne aftale markerer politikerne et klart skridt i retning af bedre forhold for både gravide og nybagte forældre – og en stærkere indsats for en god start på livet.

Pilotprojekt ‘Styrrummet’ i Viborg forvandler astmaskole fra hospitalsgange til parkourbaner

Læs også: Pilotprojekt ‘Styrrummet’ i Viborg forvandler astmaskole fra hospitalsgange til parkourbaner

Tusindvis af børn får gratis adgang til LEGOLAND – takket være en særlig festival

Læs også: Tusindvis af børn får gratis adgang til LEGOLAND – takket være en særlig festival